SeaDance
DRUŠTVO PREPORUKA

SZS KOTOR: Belgijanka pala, akcija spašavanja trajala više od pet sati

Fotp: Skala radio

Kotorski spasioci su danas, nešto poslije 14 sati dobili dojavu da je starija belgijska državljanka pala niz strmi put koji vodi od sela Žanjav Do, preko odmorišta Praćište i napuštenog sela Špiljari, do sjevernih gradskih vrata na izlazi iz kanjona rijeke Škurde.
Belgijanka je povrijedila ruku i nogu na više mjesta i više nije mogla da hoda a spasioci, zbog njene težine i stanja u kome se nalazila, nijesu mogli da je iznesu na Lovćenske serpentine, kako bi vozilom mogli da je spuste u Kotor.
Kako je za Skala radio kazao Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja, šet spasilaca je odmah upućeno na lice mjesta. Oni su, nakon dolaska u Žanjev Do uspjeli da lociraju belgijsku državljanku i spuste se do nje. Mandić kaže da je bila iscrpljena i sa tjelesnim povredama koje su bile bolne. Kotorski komandir je pozvao Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i zatražio pomoć helikoptera. Nažalost, obje letilice su bile na jednodnevnom remontu tako da su kotorski spasioci bili prinuđeni da povrijeđenu na nosilima strmim i uskim putem spuste do Kotora. Put je dužine šest kilometara i prelazi se u normalnim uslovima za 2,5 sati, kaže kotorski komandir. Uzak je, ispričao je Mandić, i tuda nije lako na nosilima spustiti povrijeđenu osobu ko podnožja.
Izmoreni i iznemogli, spasioci su zatražili pomoć kolega iz jedinice koji su, nakon dva sata stigli do njih i pomogli im da povrijeđenu snesu do Kotora.
Operacija spašavanja belgijske državljanke je trajala više od 5 sati. Kotorske spasioci i povrijeđenu je na ulazu u kanjon Škurde sačekala ekipa Hitne medicinske pomoći koja je prevezla do Opšte bolnice u Kotoru. Na licu mjesta je bila i kotorska policija.
Izvor i foto: Skala radio