PREPORUKA SPORT

KOŠARKA: ABA liga ostala bez sigurnog mjesta u Evroligi

ABA liga od 2020. godine neće davati direktnog učesnika za Evroligu. To je epilog današnjeg sastanka čelnika elitnog takmičenja u Minhenu, gdje se raspravljalo o tekućim pitanjima, ali i promjenama koje će stupiti na snagu počev od narednog ljeta.

To znači da će 18 licenci počev od 2020. godine biti raspoređeno na potpuno drugačiji način –  njih 11 odlaziće na standardno licencirane klubove, dva mjesta idu Asvelu i Bajernu, dva tima dolaziće iz Eurokupa, dok će tri ekipe dobiti „godišnji vajld kard“, što je vjerovatno i najveća promjena. Napominje se da će šampion ABA lige ipak imati prednost pri dobijanju ove specijalne pozivnice, jer se u njoj ne nalazi nijedan licencirani klub.

Kako navode čelnici Eurolige, novim odredbama žele da omoguće svim klubovima, ma u kojoj ligi učestvovali, podjednaku šansu da dođu do mjesta u najjačem košarkaškom takmičenju na starom kontinentu. Time će ujedno biti eliminisano ograničenje vezano za broj klubova po državi.

Timovi koji dolaze iz Eurokupa imaće poseban motiv da se dokažu među najboljima, pošto će bolje plasirana ekipa (od dvije koje obezbjede učešće za datu sezonu), koja se pritom plasira u plej-of, obezbijediti učešće u Euroligi i naredne sezone. U tom slučaju, finalista Eurokupa naredne sezone ne bi išao direktno u elitno takmičenje.

Euroliga je takođe potvrdila da će svi njeni učesnici morati da nastupaju i u domaćim šampionatima, osim ukoliko se dogovorom ne utvrdi drugačije ili postoje objektivne prepreke koje mogu spriječiti tim da ispuni ovaj zahtjev.

 

Izvor: mozzartsport.com