MODA PREPORUKA

ELI SAAB: Nova kolekcija za 2020. godinu sinonim za raskoš

Svi znaju ko je Elie Saab, sinonim za fascinantne, raskošne, čarobne balske haljine. Možda sam mogla reći večernje haljine ili svečane toalete, to bi bio ispravniji modni termin ali jednostavno ne zvuči dovoljno dramatično, a kad je Saab posrijedi, sve je drama.

Ovo je Resort kolekcija za 2020. godinu. Ovo je kolekcija koja će usrećiti i one koji ne idu nužno na dodjelu Oskara. Ovo je apsolutno savršena modna pripovijetka, jer je obuhvatila sve ono što od svake priče želimo dobiti: uvod, zaplet, kulminacija, rasplet i kraj.

Boja šafrana, bogata masna žuta, uvod je u ovu lijepu priču.

Slijede je neophodna bijela, u savršenim lepršavim krojevima i božanstvenim materijalima koji mogu da podnesu tako zahtijevno ukrojen zadatak. Potpuno glatke forme opšivene su začudo zlatnim lancem, tipičnim Chanel detaljem, čija je kičasta forma (gotovo bez izuzetka) otjelotvorena u pretjeranim Versace i Balmain kreacijama. Ovdje je to ipak (zlo)upotrijebljeno s mjerom.

Slapovi bijele ponajviše, ali posebnu napomenu zaslužuje dio kolekcije sa motivima koji izgledaju poput ornamentike na otomanskim pločicama. A to obožavam. Tu besprijekornu komplikaciju koja samo izgleda kao nešto ovlaš slagano, ali nije. Geometrija i floral uzorak su savršen par svakako, ali lako je to reći ako zamislite jedan kvadrat sa kockicama i pored kvadrat sa cvijećem, i da baš se slaže. Ali složiti to dvoje, unakrsno, podijeliti u sitne segmente, revere, šavove, ušitke, pojas, rukave… složiti toliko komplikovan mozaik, koji izgleda tako perfektno.

 

Izvor: Lola magazin