PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

PODACI EVROPSKE AGENCIJE: Jun 2019. najtopliji otkako se mjeri temperatura na Zemlji

Podaci agencije “Copernicus Climate Change Servicea” (C3S), službene agencije koja djeluje pri Evropskoj uniji, pokazali su kako su prosječne temperature za ovogodišnji jun u Evropi bile dva stepena iznad uobičajenih vrijednosti, a isti mjesec bio je najtopliji otkako se mjeri temperatura na Zemlji.

Stručnjaci su izjavili da su klimatske promjene uzrok ovakvih ekstremnih vremenskih uslova tokom prošle sedmice.

Iako nije bio dugotrajan kao toplotni talas prošlog ljeta, ovaj kratki nastao je zbog dotoka vrelog vazduha iz Sahare. Pet dana sa izuzetno visokom temperaturom pratili su temperaturni rekordi, posebno na istoku Evrope. To je sve dovelo do toga da je jun bio za jedan stepen topliji od dosadašnjeg rekordnog juna 1999. godine.

Temperaturne anomalije su se dešavale od 25. do 29. juna. Kao polazna tačka uzete su prosječne temperature u istom vremenu u godinama između 1981. i 2000. Tako je vidljivo da su temperature na zapadu Evrope bile od šest do deset stepeni više od prosjeka.

Podaci pokazuju da je i globalni prosjek za 0,1 stepen veći od dosadašnjeg rekorda. Dosadašnji najtopliji jun u svijetu bio je 2016. godine.

Kad se pogleda duži period, zatopljavanje je još očiglednije. Temperatura u junu u Evropi bila je za tri stepena viša nego u drugoj polovini 19. vijeka u istom mjesecu. Na svjetskom nivou ta je razlika manja.

 

Izvor: Index.hr