PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

60. ROĐENDAN FRANCUSKOG STRIP JUNAKA: Lik Asteriksa na novčiću od dva eura

Stvoren 1959. godine od strane pisca Renea Gosinija i čuvenog crtača Alberta Uderza, Asteriks je lik koji predstavlja Francuze sa svojom pameću i oštrinom kroz galski identitet. Već 60 godina on je ikona francuske kulture, a odnedavno se njegov lik nalazi na novčiću od dva eura.

Na licu novčića nalazi se Asteriks u profilu i nosi svoj čuveni šljem sa krilima. Okružen je lovorikama i rimskim ciframa koje se odnose na njegov 60. rođendan. Na vrhu je upisano njegovo ime, a ispod toga RF što se odnosi na zemlju izdavanja novčića – Republika Francuska.

Ukupno je 310.000 novčića izdato od kojih su neki kolekcionarska izdanja, specijalno obrađeni i posebno zapakovani.

Od svog debitovanja na strip sceni, Asteriks je prevođen na skoro sve jezike Evrope sa velikim uspjehom. Njegov ugled jak je u Njemačkoj kao i u Francuskoj, a takođe je jako dobro prihvaćen u zemljama kao što su: Španija, Velika Britanija, Holandija, Portugal, Italija kao i u skandinavskim zemljama, u kojima je popularan dugi niz godina.

Osim što je ikona Francuske, Asteriks je postao i velika figura evropske umjetnosti. Pored umjetničkog značaja, ono što je posebno doprinijelo njegovoj velikoj popularnosti je prikazivanje društva kroz humor.

 

Izvor: stripblog.in.rs