SLAJDER SPORT

STONOTENISER FILIP RADOVIĆ: Motiviše me sama pomisao na ostvarivanje vrhunskih rezultata

Crnogorski stonoteniser Filip Radović nedavno je osvojio zlatnu medalju na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca, čime je odbranio titulu najboljeg u Evropi koju je osvojio prije dvije godine na takmičenju u Đenovi.

Filip je ovogodišnji turnir započeo kao prvi nosilac, i uz dobru koncentraciju i fizičku spremnost, uspio je da ostvari sve pobjede s maksimalnim rezultatom.

Kako kaže u razgovoru za portal Montenegro magazin, izuzetno je zadovoljan što je odbranio zlato iz Đenove, čime je stekao samopouzdanje koje će mu biti značajno za takmičenja koja slijede.

– Nije bilo lako, naročito jer sam turnir započeo kao prvi nosilac i svi moji protivnici su igrali bez pritiska i sa velikom željom da naprave iznenađenje na tako značajnom turniru za sve nas. Međutim, bio sam dosta dobro spreman fizički i koncentracija mi nije padala ni u jednom momentu, te sam ostvario sve pobjede maksimalnim rezultatom. Najbitnije od svega mi je to što sam u Lahtiju stekao veliko samopouzdanje koje će mi biti neophodno na predstojećem prvenstvu Evrope za senior – kazao je Radović.

Kako ističe naš sagovornik, od početka godine trenirao je naporno, sa ciljem da pruži dobre partije na turniru. Iako je bio glavni favorit, priznaje da nije očekivao zlatnu medalju.

-Treniram dva puta dnevno, a u posljednje vrijeme sam radio više individualno sa trenerom što je i dalo rezultat u Finskoj. Ne mogu reći da sam na turniru očekivao zlato, iako sam na papiru bio favorit broj jedan. Trudio sam se da ne razmišljam previše o konačnom plasmanu, već mi je cilj bio da pružim dobre partije na početku i da ne dozvolim sebi kiks u grupnoj fazi – kaže Radović.

On dodaje da je konkurencija bila jača u odnosu na takmičenje u Đenovi prije dvije godine, a predstoje mu završne pripreme za Evropsko seniorsko prvenstvo.

-Sredinom jula mi počinju završne pripreme za Evropsko seniorsko prvenstvo. U tom periodu ću odigrati nekoliko redovnih pro tour-eva s ciljem da podignem formu za Evropsko prvenstvo i masters turnire od kojih će mi zavisiti odlazak na Paraolimpijadu – rekao je Radović.

Iako mlad, Radović je jedan od najtalentovanijih crnogorskih paraolimpijaca, sa nizom medalja i pobjeda na brojnim turnirima. Motivaciju za naporan trening, kako ističe, pronalazi pri samoj pomisli na ostvarivanje vrhunskih rezultata.

-Motiviše me sama pomisao na ostvarenje vrhunskih rezultata. Do sada sam dva puta osjetio što znači osvojiti medalju sa velikog takmičenja. Taj osjećaj se ne može opisati. I kad razmišljam o Danskoj 2015. i Sloveniji 2017, jednostavno me vuče da prođem kroz sve to još mnogo puta – kaže uspješni stonoteniser.

Kako navodi Radović, interesovanje za stoni tenis se javilo 2007. godine, zahvaljujući njegovom bratu koji je trenirao ovaj sport.

– Moj brat je trenirao stoni tenis i zahvaljujući njemu sam stigao i ja do stonoteniske sale. U početku sam uporedo trenirao i fudbal i stoni tenis sve do momenta kada je trebalo da se opredijelim za jedan – objasnio je Radović.

Njegov idol među sportistima je Ilija Lupulesku.

-Već pet godina sarađujem sa trenerom Nikolaem Lupuleskim, a idol mi je definitivno njegov rođeni brat Ilija. On je bio vrhunski stonoteniser i osvajač 15 medalja sa velikih takmičenja među kojima je i olimpijsko srebro. Često imam priliku da učim od njega i dosta mi je pomogao u dosadašnjem napretku – kaže Radović.

Filip ističe zahvalnost za podršku koju on, ali i svi drugi sportisti, dobijaju od Paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

-POK Crne Gore funkcioniše zaista dobro, a to se vidi i po rezultatima. Paraolimpijci Crne Gore već četiri godine zaredom donose medalje sa velikih takmičenja, a iskreno se nadam da se ovaj niz neće prekinuti ove godine – zaključuje Radović.

 

D.Markuš