ART SLAJDER

MNE MAGAZIN U BEOGRADU: Ljubav i kiša na koncertu grupe ,,Whitesnake”

Kiša je obilježila kraj koncerta grupe ,,Whitesnake” sinoć na stadionu ,,Tašmajdan” u Beogradu.
Sudeći prema setlisti u Budimpešti, koja je bila identična onoj u srpskoj prijestonici, ,,Still of the night” bila je zadnja numera večeri.
Bono Voks napisao je čuvenu pjesmu ,,When love comes to town”, a ta ljubav koja dolazi u grad Beograd već peti put, drugi na Tašmajdan, je grupa ,,Whitesnake”. Svaki put je to posebna emocija koja veže Dejvida Kaverdejla sa publikom u ovom gradu. Takva ljubav izvlači najbolje iz muzičara na bini. Tako je bilo i sinoć.
Nastup je trajao sat i 20 minuta, a otvoren je numerom ,,Bad boys”. Već sa prvim taktovima, mobilni su bili upaljeni.
– Beograde, da vas čujem – uzviknuo je Dejvid Kaverdejl, a publika od prve do posljednje pjesme pjevala horski sa njim.
Uslijedile su ,,Slide it in”, ,,Love ain’t no stranger”, ,,Hey You (You Make Me Rock)”, te ,,Slow an’ easy”.
– Hvala. Dobro veče – pokazao je Kaverdejl svoje znanje srpskog jezika, a onda je uslijedila magija.
Svjetla mobilnih telefona napravila su zvjezdano nebo na Zemlji u pjesmi ,,Ain’t no love in the heart of the city”. Kaverdejl je u izvođenju ove numere pokazao kako se pjeva iz srca, a to se prenijelo na publiku koja je uzvratila istom emocijom otpjevavši refren.
Nakon ljubavi koje nema u srcu grada otkako je djevojka otišla, došla je nevolja u pjesmi ,,Trouble is my middle name”.
Mobilni telefoni upalili su se u maestralnoj borbi gitara Reba Biča i Džoela Hekstre. Prstima su kroz žice stvorili zvuke pune emocija i majstorstva, da bi nakon toga uslijedila numera ,,Shut up & kiss me”, a već u narednom dijelu publika je mobilnim telefonima bilježila i izvanredni solo bubnjara Tomija Oldridža. U jednom trenutku bacio je palice u publiku, a onda nastavio da svira rukama.
Hekstra je po povratku na binu bacio trzalice u publiku, pa je tako nekoliko njih sa ovoga koncerta ponijelo lijepe memorabilije.

This slideshow requires JavaScript.

Oblaci su se nadvili nad Tašmajdanom, a Kaverdejl i publika zapitali se da li je to ljubav u pjesmi ,,Is this love”. Već u narednoj, ,,Gimme all your love”, Kaverdejl je pjevao da će sve uraditi samo da mu pruže ljubav te večeri.
– Ne, ne, ovo je Beograd, Srbija! Da vas čujem – rekao je Kaverdejl i sa publikom zapjevao ,,Here I go again”.
Na kraju numere publika je dobila aplauz za pjevanje od Kaverdejla, Biča i basiste Majkla Devina.
– Još? – upitao je Kaverdejl na srpskom jeziku.
Počela je numera ,,Still of the night”, a sa njom i kiša. Dio publike nije želio da se skloni pod strehu, već je tražio bis.
Oduševljeni frontmen Dejvid Kaverdejl pozdravio je publiku sa tradicionalnim: ,,Budite mi bezbjedni, srećni i ne dajte da vas iko zaplaši. Laku noć!”
Po kiši koja je lila Kaverdejl i društvo napuštali su binu, klavijaturista Mikele Lupi vraćao se nekoliko puta da mahne publici, a pozdrav izvanrednoj publici uputili su i ostali članovi grupe.
Prije ,,Whitesnakea” nastupili su ,,Kolja i Grobovlasnici”, koji su oduševili publiku polusatnim setom punom poruka i duše. Otvorili su ga numerom ,,Starost neće nikoga da čeka”, a nastavili sa ,,Mama, nemoj plakati”, ,,Svaku noć je isti mrak”, ,,Može malo sutra” i drugim.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst i foto: B. Radonjić

NAPOMENA: 

Prenošenje sadržaja portala MNE magazin dozvoljeno je uz prethodno pribavljeno odobrenje vlasnika prava, uz obavezno navođenje izvora i linkovanje izvornog sadržaja portala.Zabranjeno je svako modifikovanje, kopiranje, štampanje, javno prikazivanje i reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno objavljivanje informacija i fotografija sa  portala MNE magazin u komercijalne svrhe, bez pisane saglasnosti vlasnika prava.

 

kud duga