ART SLAJDER

MNE MAGAZIN U BEOGRADU: Slavljenički koncert Radio Beograda 202 okupio najveća imena srpske i regionalne scene

Kultni Radio Beograd 202 velikim slavljeničkim koncertom obilježio je sinoć u ,,Štark areni” 50 godina rada.
– Zahvaljujemo ,,Dvestadvojci” za sve što je uradila za nas. Učinila je dosta za rokenrol scenu ne samo za Beograd i Srbiju, već za cio region. Uvijek su davali priliku rokenrol bendovima. To čine i dan-danas – poručio je voditelj programa, muzičar Dejan Cukić.

Program, koji je bio besplatan za sve posjetioce, otvorio je bend ,,Artan Lili” iz Beograda simboličnim stihom ,,Srce, o, moraš da ga imaš…”, jer, kako su i sami muzičari kasnije na sceni i u video-porukama govorili, upravo srce je ono što je ,,Dvestadvojka” imala sve ove decenije.
Uslijedile su pjesme ,,Ako stanemo tu” i ,,Nije svejedno”.

– Svaka čast, ljudi, treba doći do 50 – čestitali su članovi sastava ,,Zemlja gruva”, otpjevavši ,,Plodne dane”, ,,Kako bilo” i ,,Najlepše želje”.

Dejan Cukić i ,,Spori ritam bend” rasplesali su publiku, a prvu pjesmu ,,Mokre ulice” Cukić je posvetio urednici ,,Dvestadvojke” Milici Kuburović. Potom je predstavio i novi singl ,,Pamet u glavu”, te podsjetio da će album biti objavljen u septembru. Za kraj ostavio je numeru ,,Ja bih da pevam” koju je publika otpjevala punog srca, iz sveg glasa, držeći ritam rukama. Za uspomenu je napravljen i selfi benda na sceni sa publikom u pozadini.
Pjesma i ples nastavili su se uz hrvatski sastav ,,Neno Belan & Fumensi” koji su publici pripremili hitove ,,Vino noći”, ,,Sunčan dan”, ,,Pričaj mi o ljubavi” i ,,Stojin na kantunu”.
Sa prvim taktovima pjesme ,,Više te ne volim ko pre” grupe ,,Van Gogh” otac je stavio sina na ramena, dok je dječak dizao ruke i iz sveg glasa pjevao, djevojčice su se, s druge strane, vrtjele u krug i plesale, porodice sa djecom bile u prvim redovima i svi su zajedno pjevali. To je oduševilo Zvonimira Đukića Đuleta koji je poručio: ,,Veliki aplauz za djecu i roditelje.”
– Drago mi je što nas ima s ove strane ukusa – kazao je Đukić i zapjevao numeru ,,Gotovo je sve”.
Pjevanje se nastavilo u numerama ,,Za suze nema vremena”.
– Hvala vam što ste tako dostojanstveni. U vašu čast, u vaše zdravlje. Plovite morem bez obala i ne dajte da vam iko stavi okove – poručio je Đukić, nazdravljajući publici.
Za kraj je sa publikom otpjevao ,,Anđele moj brate”.

Grupa ,,Neverne bebe” otvorila je svoj energični 20-minutni nastup pjesmom ,,Priča o nama”. Uslijedila je ,,Balkan – južno od sreće”.

– Drago mi je da vidimo da sve ovo što 50 godina radi ,,Dvestadvojka” i svi ovi bendovi ima smisla. Volimo vas i hvala vam što ste ovdje. Sad bih volio da podijelimo s vama ono što je najljepše i što nosimo u sebi – širite ljubav, dobri ljudi – poručio je frontmen Milan Đurđević, a onda su se začuli prvi taktovi pjesme ,,Da ima nas”.
Ruke publike bile su u vazduhu, grla djece i odraslih spremna da zapjevaju s ,,Nevernim bebama” ovu numeru.
Za čuvanje lijepe uspomene na ovaj koncert, ,,Neverne bebe” odlučile su se za fotografiju s bine, s publikom u pozadini.
Bajaga i ,,Instruktori” svoj nastup počeli su pjesmom ,,Može da te ubije grom”, nastavili sa ,,U sali lom” i ,,Ti se ljubiš na tako dobar način” i završili sa ,,Tišinom” u kojoj je publika upalila svijetla mobilnih telefona.
Bajaga je podsjetio da, kako je bubnjar Čeda Macura u Americi, sinoć ga je mijenjao Marko Kuzmanović.

,,YU grupa” zatvorila je program ,,otprašivši” numere ,,Kome se raduješ”, ,,Čudna šuma” i ,,Mornar”.
– Bravo! Kakva svirka! To je tako dobra svirka, napuni te – bio je oduševljen Neno Belan koji je pored bine slušao nastup ,,YU grupe”.
Zahvalnost i sjećanja na saradnju sa Radio Beogradom 202 u video-porukama iskazali su frontmen grupe S.A.R.S, vođa grupe ,,Električni orgazam” Srđan Gojković Gile, Aleksandar Petrović iz sastava ,,Orthodox Celts”, te Romeo Goršek iz grupe ,,Plejboj”.
Kiki Lesendrić u video-poruci podsjetio je da, kada je počinjao, Radio 202 bio je prva stanica koja mu je otvorila vrata.
– Pratimo se mi odavno. Bend ,,Piloti” postoji skoro 40 godina, a Radio Beograd 202 50 – rekao je Lesendrić.
Goran Šepa Gale iz grupe ,,Kerber” kazao je u video-poruci, čestitajući rođendan, da je ,,Dvestadvojka” radio koji je uvijek bio uz rokenrol.
– ,,202” za sva vremena – poručio je Gale u video-snimku, a publika potom otpjevala numere ,,Bolje da sam druge ljubio” i ,,Ratne igre” čiji su snimci dolazili sa bima.
Bojan Gluvajić iz grupe ,,Ničim izazvan” zahvalio je ,,Dvestadvojki” ,,što se 50 godina bore za rokenrol”.

This slideshow requires JavaScript.

Radio Beograd 202 najmlađi je član porodice Radio Beograda, radijskog dijela današnjeg javnog medijskog servisa Radio-televizije Srbije. Program je počeo da emituje 27.06.1969. godine.
Bio je i ostao inovator i šampion Srbije i regiona u različitim oblicima direktne komunikacije sa slušaocima sa kojima je danas u kontaktu 24 časa dnevno.
,,202” već pola vijeka pomjera granice uobičajenog i tradicionalnog radija. To je prvi radio u regionu koji je organizovao koncerte uživo. Pet decenija se na ovom radiju sluša najbolja domaća i svjetska rok i pop muzika. ,,Dvestadvojka” posebnu pažnju posvećuje domaćoj muzici i podršci kvalitetnim novim izvođačima.

Tekst i foto: B. Radonjić

kud duga