Porto Novi
ART PREPORUKA

RAVNO SELO FILM FESTIVAL: Andru Martinoviću Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta

Sinoć je proglašenjem pobjednika svečano zatvoren treći Ravno Selo Film Festival. Zlatni klip za najboljeg reditelja debitanta festivala, po izboru stručnog žirija, osvojio je crnogorski reditelj Andro Martinović za film Između dana i noći, saopšteno je iz producentske kuće ,,Mimesisfilm”.
Nagradu je uručila predsjednica žirija Marijana Janković reditelju Andru Martinoviću uz obrazloženje:
– Film Između dana i noći Andra Martinovića je odabran jednoglasnom odlukom stručnog žirija kao najbolji na ovogodišnjem izdanju Ravno Selo Film Festivala. Kroz formu omnibusa Martinović je na vizuelno uzbudljiv način ispričao veoma emotivnu i snažnu priču o tri generacije očeva i sinova i njihovim životima i smrti. Prateći junake u tri prelomna perioda za istoriju ovog dijela svijeta (kraj Drugog Svjetskog Rata, pad Berlinskog zida, raspad Jugoslavije), film preispituje odluke očeva i sinova koje se neminovno reflektuju ne samo na njihove živote već i na širi društveni kontekst koji je zapravo sistemom spojenih sudova povezan sa samim akterima. Svaka smrt povezana je sa nastavkom jednog ili nekoliko života, a jedan neispaljeni metak alegorijski će usmrtiti mnoge generacije koje dolaze.
Zlatni klip za najbolji film po izboru publike dobio je italijanski film Čovjek koji je kupio mjesec, reditelja Paola Zuke.
Plaketu Prvi metar za najbolji kratkometražni omladinski film dobio je film Praskozorje, reditelja Andrije Mugoša sa Akademije umjetnosti Cetinje.
Specijalno priznanje žirija osvojio je kratkometražni omladinski film Zalazak, rediteljke Dušanke Belade sa Akedemije umetnosti iz Novog Sada.
Kao i svake prethodne i ove godine festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film i mnogih drugih sponzora i prijatelja festivala.