Porto Novi
ART PREPORUKA

BORIS ŠTOK ZA MNE MAGAZIN: Jednom kad se naučiš na muziku, ne možeš ignorisati taj poriv

Riječki muzičar Boris Štok nastupio je sinoć na festivalu ,,City Groove”, na Stadionu malih sportova u Podgorici. Bio je to prvi put da ima koncert u Crnoj Gori.
– Ovo je prvi put da sam u Crnoj Gori uopšte. Imao sam lijep nastup. Baš sam se zabavio – prenio je utiske za MNE magazin Štok nakon nastupa.
Naš sagovornik bio je koosnivač sastava ,,Quassar”. Za pjesmu ,,Ljubav”, u kojoj je sarađivao sa Josipom Lisac, osvojio je ,,Porina” za najbolju vokalnu saradnju. ,,Porina” dobija i za solo album prvijenac.
Razgovarali smo o muzici, Rijeci, Josipi Lisac, a u pripremi su i nove pjesme.
Kažete: ,,Muzika je potreba.” Na koji način Vam je muzika potreba?
– Ja imam veliku potrebu da budem kreativan, radim muziku. To je veliki dio moje ličnosti. Jednom kad se naučiš na muziku i na stvaranje, ne možeš ignorisati taj poriv.
Riječani su poznati po muzici, umjetnosti. Šta to ,,teče” Rijekom da rađa takve umjetnike?
– Ne znam. Često me pitaju to i često ja to primjećujem. Rijeka je i evropska prijestonica kulture iduće godine. Volim da razmišljam o Rijeci kao svijetlom rasadniku koji je iznjedrio grandž scenu. U Rijeci se nalaze ,,Let 3”, Urban, ,,Denis&Denis”, puno odlične muzike. Drago mi je što sam dio te scene. Mislim da Rijeka ima jednu drskost u svom pristupu koja je čini drugačijom od ostalih. Blizu je Italija. Uvijek je bila liberalna. Pretpostavljam da je to.
Sarađivali ste sa Josipom Lisac. Koliko Vam znači to što je baš Vas izabrala, što je prepoznala taj talenat kod Vas?
– Imam vrlo lijep odnos s Josipom Lisac, često pričamo telefonom o muzici i o životu. Neizmjerno mi imponuje da takva jedna osoba koja je potpuno predana muzici i umjetnosti, dijeli scenu sa mnom, pjeva moje pjesme. Puno puta sam ja gostovao njoj i ona meni na koncertima. Snimili smo i pjesmu zajedno. Ona je meni jedna svjetska umjetnica, ravna Rendi Kroford ili Areti Frenklin. Naučila me je da ako si vjeran sebi i svom kvalitetu, stalno učiš, imaš jednu izvrsnost, ne prepuštaš se mediokritetu, jedino tako možeš opstati i ostati vjerodostojan.
Već pripremate novi materijal. Kad možemo da čujemo novu pjesmu?
– Počeo sam da radim na novim pjesmama. Ima ih već nekoliko. Jedna je izašla prije mjesec, zove se ,,Samo trag”. Stalno radim, imam potrebu to i svaka tri, četiri mjeseca ću ,,izbacivati” nove pjesme.
Tekst i foto: Bojana Radonjić