MAGAZIN PREPORUKA

TURIZAM: Uvedena nova pravila ponašanja u Rimu

Foto: thetimes.co.uk

Rim je uveo niz novih pravila i propisa koji se tiču ponašanja u gradu. Na primjer, od sada će morati da se pazi na koji način se pije voda iz javnih česmi, a biće zabranjeno i vući kofer po određenim dijelovima grada.

Donošenje novih pravila ponašanja u glavnom gradu, zapravo je samo dio mjera koje se provode na rnivou cijele Italije. Cilj je da se smanji antisocijalno ponašanje, ali i potrudi se da ponašanje turista ne utiče previše na život građana. S obzirom da uskoro dolazi vrhunac turističke sezone, gradske vlasti odlučile su da ažuriraraju postojeće zakone s ciljem poboljšanja života u gradu.

Nova pravila uključuju i kazne za one koji odluče da se osvježe u fontanama. Takođe, muškarcima je zabranjeno da šetaju gradom golima do pasa, a nije više dozvoljeno ni postavljanje „ljubavnih katanaca“ širom grada. Zabranjeno je i „neuredno“ hranjenje (ostavljanje smeća nakon jela) u blizini istorijskih spomenika, što znači kako je okrepa sjajnim rimskim kremastim sladoledom na nekim mjestima – postala nepoželjna.

Posebno oprezni, turisti će morati da budu prilikom pijenja vode iz javnih gradskih česmi. Vlasti su jasno rekle, kako više nije dopušteno usta nasloniti na samu česmu, već staviti ruke pod nju i piti iz njih, baš kako to rade Rimljani.

Zabranjena je i stara rimska praksa sušenja robe između susjednih zgrada. Takođe, nisu više dobrodošli ni organizovani obilasci pabova, ali ni ekipa koja vam uokolo nudi „skip the line“ mogućnosti.

Pjevanje i sviranje u javnom gradskom prevozu, takođe, može da bude kažnjivo, kao i povlačenje kofera na istorijskim mjestima, kao na primjer – španskim stepenicama (Scalinata della Trinità dei Monti).

Takođe, osobe koje se oblače kao rimski vojnici i naplaćuju za fotografisanje neće imati pristup istorijskim mjestima poput Fontane Trevi i Koloseuma.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr