PREPORUKA ZDRAVLJE

KOD PEDIJATRA: Aktuelno-stomačni virusi, jednostavnim mjerama do zadovoljavajućih rezultata

Visoke temperature su počele naglo, a sa njima i vrijeme stomačnih virusa. Da ponovimo, šta su nam ključne mjere u liječenju učestalih tečnih stolica.

Najvažnije je da dijete pije i jede, često, po malo. Nema posebne dijete. Izbjegavati slatkiše, sokove i svježe voće ( osim banane, ona je poželjna). Preostao je širok izbor, pa od toga nek uzme šta hoće. Svako voli da gricka prženi krompir.

Više tečnih stolica zahtijeva nadoknadu elektrolitnim rastvorima. Ružnog su ukusa, pa ih treba ohladiti u frižideru da se smanji “bljutavi” doživljaj. Dozvoljeno je da se gotovi rastvor “oboji” s par kapi omiljenog soka kako bi ga dijete lakše popilo. Orjentaciono: svaka tečna stolica zahtijeva 10- ak malih kašika rastvora kod malog djeteta, a 7,8 velikih kod većeg. Na 5 do 10 minuta.
Noviji pedijatrijski stavovi ” sumnjaju” u djelotvornost probiotika. Ne skraćuju tok bolesti, pa na njima ne treba insistirati.
Učestalo povraćanje ćemo umiriti neunošenjem nikakve hrane i tečnosti tokom 30- ak minuta. Nakon toga po malo hladnog čaja ili vode i poneki omiljeni “suvi” zalogajčić- keks, slani štapić…
Nažalost, ponekad je neophodna infuzija kao jedini način da se nadoknadi tečnost i ne treba je izbjegavati ukoliko je pedijatar preporuči.
Često pranje ruku tekućom vodom i sapunom će biti jednostavna mjera da nas virus zaobiđe.

Dr Nina Mandić, pedijatar

PZU Doktorica Mica