DRUŠTVO PREPORUKA

KAMPANJA “ZABLISTAĆU U VRTIĆU”: Prezentacije vrtića u Nikšiću, Plužinama i Rožajama

U Nikšiću, Plužinama i Rožajama u sklopu kampanje “Zablistaću u vrtiću” održane su velike prezentacije vrtića namijenjene roditeljima i djeci, a iz sva tri grada poslata je poruka da je vrtić sigurno i zdravo okruženje u kojem se uz igru sa vršnjacima najbolje uči i razvija. Takođe, još jednom su pozvani roditelji da što prije upišu djecu u vrtić.

Roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima, nutricionistima, stručnim saradnicima, predstavnicima savjeta roditelja, i informišu se na koji način se vrši upis.

Direktorica vrtića “Dragan Kovačević” u Nikšiću, Radmila Backović rekla je da je ova ustanova predstavila roditeljima način na koji radi vrtić, te stavila akcenat na standarde u ishrani, kao i učenje engleskog jezika u vrtiću, kao jednu od najznačajnijih tekovina reforme obrazovanja. Backović je rekla da u Nikšiću vrtić pohađa 2200 djece u 20 vaspitnih jedinica. Ona je posebno istakla da je prošle godine otvorena vaspitna jedinica na Vidrovanu u kojoj je danas boravi 70 djece, što pokazuje da se svijest o važnosti vrtića kod roditelja mijenja i da je svake godine sve više upisane djece.

Direktorica vrtića “Boško Buha” u Rožajama Mersija Kajević rekla je da je činjenica da se djeca do pete godine života najviše neurološki razvijaju i zato u tom periodu najviše treba ulagati u djecu i njihov razvoj, što se najbolje može obezbijediti upisom u vrtić gdje oni sa svojim vršnjacima i stručnim osobljem kroz igru uče i razvijaju se.

Direktor Obrazovnog centra u Plužinama Nikola Agramović saopštio je da u Plužinama vrtić pohađa 50 djece, te da se aktivnostima koje se sprovode u sklopu kampanje “Zablistaću u vrtiću” nastoji povećati broj djece u predškolskom obrazovanju i ukazti na njegov značaj. On je posebno istakao značaj interaktivnih službi vrtića koje rade sa djecom u udaljenim područjima.

Ovom prilikom djeca iz vrtića pjesmom i igrom pozvala su drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže u vrtiću.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ organizuje se drugu godinu za redom, a cilj je povećanje upisa djece u vrtiće. Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne  gradove u kojima je upis nešto slabiji. Ovogodišnji podaci govore da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori za posljednje četiri godine povećan sa nešto preko 50% na oko 73%. Ministarstvo prosvjete će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95% upisa u predškolske ustanove.

Kampanja se nastavlja i danas, a veliku prezentaciju održaće JPU „Solidarnost“ na platou ispred prodavnice Cungu&CO u Ulcinju sa početkom u 18:30 sati.