ART PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Prije 90 godina rođena je Ana Frank

Anelis Mari Frank živjela je kratko. Na svijet je došla 12. juna 1929. godine, a napustila ga 1945. Jedna od najpoznatijih jevrejskih žrtava Holokausta preminula je neposredno pred kraj Drugog svjetskog rata.

Rođena je u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj, ali je veći dio života provela u Amsterdamu. Bila je državljanin Njemačke do 1941, kada joj je oduzeto državljanstvo po Nirnberškim zakonima. Postala je poznata posle smrti, zahvaljujući objavljivanju njenog dnevnika. U njemu je opisala život tokom skrivanja za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Anina porodica se 1933. preselila u Holandiju koju je nacistička Njemačka okupirala 1940. Kada su 1942. godine progoni Jevreja postali učestaliji, Frankovi su se sakrili u tajne prostorije u poslovnoj zgradi Ota Franka — Tajno skrovište. Nakon dvije godine njihovo sklonište je otkriveno na osnovu dojave, a Frankovi, Van Pelsovi i Fric Pfefer deportovani su u logore. Ana je umrla sedam mjeseci kasnije od tifusa u koncentracionom logoru Bergen-Belzenu, nekoliko dana posle smrti svoje sestre Margo.

Anin otac Oto Frank, koji je jedini iz porodice Frank preživio rat, vratio se u Amsterdam i pronašao dnevnik svoje ćerke. Dnevnik, u kome je Ana bilježila svoje misli od 12. juna 1942. do 1. avgusta 1944, objavljen je 1947. godine u originalnoj i djelimično skraćenoj verziji na holandskom jeziku.

 

Izvor: Nacionalna geografija

kud duga