DRUŠTVO PREPORUKA

GUMBALL 3000: Spektakularna povorka 120 super automobila i 240 svjetskih trendsetera u Tivtu (foto)

 

Spektakularna povorka super automobila, kao dio globalnog relija Gumball 3000, sinoć je stigla na tivatsko gradsko šetalište Pine i u nautičko naselje Porto Montenegro.

Gumball 3000 izazvao je oduševljenje posjetilaca, koji su imali priliku da uživaju u svojevrsnoj promenadi ekskluzivnih modela automobila kao što su Pagani, Bugatti, Ferrari, Lamborghini, Porche, Aston Martin, Jaguar, AMG Mercedes, Rolls Royce.

Miloš Stojanović, potpredsjednik Arton Capital-a,  izrazio je zadovoljstvo što je reli Gumball 3000 ponovo u Crnoj Gori.

-Ovaj događaj organizovan je i prije dvije godine u Crnoj Gori, učesnicima se veoma svidjelo, pa smo odlučili da napravimo isto i ove godine. Gumball 3000 organizujemo u saradnji sa Porto Montenegrom, Opštinom Tivat i Turističkom organizacijom Opštine Tivat. Smatramo da smo napravili dobar događaj, i učesnici i posjetioci su zadovoljni, tako da vjerujemo da će se Gumball 3000 ponovo organizovati i naredne godine – rekao je Stojanović.

On je podsjetio da reli Gumball 3000 traje osam do devet dana, pri čemu super automobili prelaze oko 3.000 milja.

-Ove godine je destinacija od Mikonosa do Ibice, svaki dan vozači imaju oko osam sati intenzivne vožnje. U Crnu Goru stigli smo iz Soluna, nakon osam sati vožnje – kazao je Stojanović.

Danilo Kalezić, Senior Marketing i PR menadžer Porto Montenegra, istakao je da je u okviru ovog događaja Tivat posjetilo 120 super automobila, koji će nakon boravka u našoj zemlji, dalje nastaviti ka Hrvatskoj, i završiti svoj put na Ibici.

-Gumball 3000 je ove godine u Tivtu i Porto Montenegru, kao i 2017. godine kada smo imali priliku da na par sati ugostimo predstavnike Gumball-a, kojima se Crna Gora kao destinacija veoma svidjela, pa su odlučili da ove godine u našoj zemlji preko cijele noći zadrže svoje goste. To je veoma značajno jer su hotel Regent Porto Montenegro, 24 apartmana u nautičkom naselju, hoteli Astoria i Pine popunjeni. Gumball je veoma značajna manifestacija, prije svega zato što njime oficijelno započinjemo ovogodišnju sezonu, kako mi u Porto Montenegru, tako i grad Tivat. Brojni poznati i značajni ljudi iz svijeta učestvuju na Gumball-u, ovo je njihov način godišnje rekreacije – automobili, lijepe destinacije, zanimljive zabave itd. – kazao je Kalezić.

On je dodao da Gumball 3000 doprinosi povećanju broja posjetilaca Tivta, i ispričao intresantnu priču o takmičaru koji je posjetio Crnu Goru 2017. kada je Gumball 3000 prvi put organizovan u našoj zemlji.

-Jedan od učenika događaja – mladi Amerikanac, samo je nekoliko sati proveo u Tivtu i toliko se zaljubio u Porto Montenegro, da mu je naša menadžerka prodaje preko video poziva prodala stan. On se vratio u Crnu Goru, zaprosio svoju djevojku, i nekoliko sedmica kasnije su se vjenčali. Dio vjenčanja je održan u Ribarskom selu, a dio u muzeju pomorskog naselja. To je lijepa priča i primjer kako ovakvi događaji mogu da dovedu prave ljude u destinaciju – ispričao je Kalezić.

Marko Petričević, menadžer opštine Tivat kazao je da je zahvaljujući Gumball-u Tivat posjetilo 120 najskupljih automobila i 240 svjetskih trendsetera.

– Ovo je najbolji mogući način da se započne ljetnja turistička sezona. Ovakvi događaji dokazuju da je Tivat u rangu sa Mikonosom, Ibicom, i drugim vrhunskim turističkim destinacijama. Ovo je drugi put da organizujemo Gumball, pretprošle godine je to bilo u trajanju samo par sati, a ove godine imamo Gumball žurku čitave noći. Siguran sam da će se Tivat upisati u Gumball kalendar i za iduću godinu, i za godine koje su pred nama- kazao je Petričević.

Gabrijela Glavočić, direktorica TO Tivat, poručila je da je ovo izuzetan događaj, te da su organizatori relija Gumball 3000 prepoznali Opštinu Tivat kao kosmopolitsku, visokokvalitetnu turističku destinaciju.

-Ovim projektom Opština Tivat se izjednačila sa brojnim drugim gradovima u kojima su učesnici boravili proteklih dana, a to su gradovi poput Mikonosa, Atine i sl. Ovo nam daje dovoljno elana da smatramo da se na ovakav način Tivat može još bolje pozicionirati na mapi atraktivnih mediteranskih destinacija. Gumball je projekat koji je u skladu strateškim opredeljenjem razvoja turizma u Titvu, a to je elitni turizam, tako da ćemo nastojati da organizujemo što više ovakvih projekata -poručila je Glavočić.

This slideshow requires JavaScript.

Za dobru muzičku energiju na sinoćnjem reliju, pobrinuli su se DJ Sharr, DJ Gramophondzie, DJ Martin 2 Smoove i Andy Purnell. Gumball žurka nastavljena je u noćnom klubu Platinum, gdje je nastupio DJ Afrojack.

Ovogodišnji Gumball 3000, pored skupocjenih vozila i brojnih ljubitelja automobilizma, okupio je i veliki broj poznatih ličnosti, među kojima su Swizz Beatz, Nasir Dean (MARCATO), Afrojack, Maximillion Cooper, Eve, Jillionaire, Estevan Oriol, Ken Giffey Jr, David Hasselhoff, Martin 2 Smoove, Andy Purnell, Jodie Kidd, David Coulthard, Tanner Fox, Constance Nues, Jenny Melita, Spyros Margaritis, Francesco Facchinetti, Nicolo De Devitis, Matilde Gioli, Georgio Merlino, Andrea, Schiavina, Tatiana Calderon, Maluma, Luis Borges, Maxi Iglesias, DJ Ruckus.

Maksimilijan Kuper, osnivač Gambola 3000, kazao je su prije dvije godine prvi put došli u Tivat, te da je od tada zaljubljen u ovo mjesto.

-Išli smo od Rige do Mikonosa i to je zapravo bio moj prvi susret sa Porto Montenegrom. Od tada smo zaljubljeni u ovo mjesto. Nekoliko puta smo od tada dolazili. Uglavnom, prije dvije godine smo ovdje napravili kratki predah, pored bazena gdje smo i danas, i znali smo da ćemo se vratiti. I jesmo – kazao je Kuper.

Jedna od muzičarki koja je prisustvovala sinoćnjem reliju, Iv Kuper, istakla je da su svi oduševljeni događajem.

-Svi smo bili oduševljeni. Sve nam se dopalo – rekla je Iv Kuper.

Podsjetimo, Gumball 3000 je, 1999. godine, osmislio britanski preduzetnik Maksimilijan Kuper, koji je proglašen za jednog od 50 najuticajnijih ličnosti u automobilizmu u 2015. godini, a potekao je od ideje da se spoje sport, automobili i muzika kako bi se napravio brend koji će postati dio popularne kulture.

Ovogodišnja 21. edicija Gumball-a 3000, krenula je iz Mikonosa, sa više od 100 automobila, i prolazi maršrutu kroz osam zemalja, a krajnje odredište je Ibica.

(Više fotografija u foto galeriji)

D. Markuš

Foto: B. Šekularac