ART PREPORUKA

DŽADA FILM FEST: Sinoć otvoreno peto izdanje Međunarodnog festivala debitantskog filma

Peto izdanje Džada Film Fest-a svečano je otvoreno sinoć, u Ulici Svetozara Markovića, nastupom benda Vis Tetra i projekcijom prvog takmičarskog filma ”Granice kiše”, na Međunarodnom festivalu debitantskog igranog filma, autora Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara. Festival je svečano otvorio predsjednik festivalskog žirija, hrvatski režiser, Hrvoje Hribar, a posjetioce su pozdravili i ostali članovi žirija, crnogorski producent Ivan Đurović i srpski režiser Miroslav Momčilović.

Hribar je ranije juče, u Marienplatzu, kroz novi festivalski segment ”Kafa sa…” pozdravio i prve posjetioce Džada Film Festa, sa kojima je razgovarao o preprekama i podsticajima za razvoj kinematografije, finansijskim izazovima i benefitima sa kojima se jedna zajednica susrijeće u razvoju filmske industrije, ali i izazovima na koje danas nailaze filmski kritičari.

Na svečanom otvaranju Džade, prisutne je, pored Nine Lončar ispred organizatora Link Creative Studio, pozdravila i predstavnica kompanije Mtel, generalnog sponzora Festivala, Ana Martinović koja je poželjela da ”kompanija Mtel i Džada Film Fest-a još puno rođendana slave zajedno, pod vedrim nebom”, kao i nekadašnji menadžer Glavnog grada, Dragutin Đeković, koji je podsjetio publiku da iza svakog dobro organizovanog festivala stoje gradske službe.

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, koji je prisustvovao otvaranju Džada Film Fest-a, izjavio je za medije da ”popularizacijom filma u mikrourbanim dijelovima grada ne samo da podižemo nivo kulturne svijesti kod građana, već generišemo novu publiku sedme umjetnosti, kroz edukaciju mlađeg naraštaja koji nam je uvijek u fokusu.

Džada Film Fest traje do 16. juna, a program se nastavlja  danas u 12 časova u Marienplatzu, uz Master of Cinema: Masterclass sa Hrvojem Hribarem, na temu ”Postoje li dovoljni razlozi da i dalje snimamo filmove?” Nakon toga će u 13 časova, posjetioci porazgovarati sa drugim članom žirija, Miroslavom Momčilovićem, u okviru segmenta ”Kafa sa…”, čiji će potom film ”Sedam i po” gledati istoga dana u 21 sat, u Bloku 5.

Takmičarski filmovi će se od utorka do nedjelje prikazivati u Narodnoj biblioteci ”Radosav Ljumović”, svakoga dana u 19 sat, a već u utorak će biti prikazan film ”Meso”, Saše Hajdukovića.

 

Mn.M.

 

kud duga