PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ALISA U ZEMLJI ČUDA: Priča o djevojčici iz jedne od najpoznatijih knjiga

Photograph of original 1861 photograph of Alice Liddel aged 7 taken by Charles Lutwidge Dodgson in 1860. / Foto: Profimedia

Pisac Luis Kerol, lik Alise stvorio je inspirisan stvarnom djevojčicom, Alis Lidel, koju je upoznao kao trogodišnjakinju.

Luis, kome je pravo ime Čarls Dodžson, u to vrijeme imao je 24 godine, studirao je matematiku i bavio se fotografijom.

Alis Lidel upoznao je u aprilu 1856. godine dok se sa sestrama igrala u bašti. Njen otac ga je ubrzo pozvao da napravi fotografije porodice i tako je počelo dugotrajno prijateljstvo.

Carroll, Lewis 1832–1898.
Edith, Ina and Alice Liddell on a Sofa, Photograph, 1858.
Credit line: Profimedia, AKG

Kasnije je često fotografisao Alis i njene sestre, a u svom studiju je držao mnogo dečje odeće za presvlačenje u razne likove, kao i brojne zabavne igre za njih.

Priča o Alisi u zemlji čuda nastala je prilikom jedne vožnje brodom u julu 1862. godine, kada je Alis i njenim sestrama, Idit i Lorin, ispričao priču punu neobičnih likova, a kao glavnog junaka stavio je desetogodišnju Alis.

Iako ovo nije bio prvi put da im pripovijeda priču, Alis ga je zamolila da je sada zapiše, što je on i učinio. Dvije godine kasnije za Božić joj je poklonio roman, ukrašen ilustracijama.

Luis je bio blizak sa cijelom porodicom Lidel, ali mu je miljenica bila Alis. Njihov odnos bio je predmet mnogih nagađanja. Do prekida odnosa između Lidela i Dodžsona došlo je na ljeto 1863. godine.

Editorial use only/ Alice Liddell portrait by Lewis Carroll, depicting her as a ‘beggar maid’. /Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM

Lidelovi nikada nijesu otvoreno govorili o tome, a stranice iz Dodžsonovog dnevnika koje se odnose na to razdoblje su misteriozno nestale. Nakon njegove smrti neko ih je jednostavno isjekao.

Neki biografi su nagađali da je do razdora došlo nakon što je Dodžson poželio da oženi 11-godišnju Alis, dok su drugi nagađali da se u njega zaljubila Alisina starija sestra Lorina, pa su ga roditelji otjerali kako bi se izbjegao skandal.

Sledeće godine je došlo do pomirenja sa roditeljima, ali nikada mu više nije bilo dozvoljeno da se druži sa djecom.

Pomona, 1872 / Credit line: Profimedia, AKG

Njegovo interesovanje za djevojčice bilo je poznato, ali za to doba nije bio toliko neuobičajeno, jer su razgolićena djeca bila čest motiv, kao na razglednicama, na primjer, a to se nije doživljavalo u seksualnom kontekstu, već su se takve fotografije smatrale slikom nevinosti.

Prije nekoliko godina pojavilo se Dodžsonovo pismo, naslovljeno na “dragu gospođicu Lidel”, napisano samo tri godine pre Alisine udaje.

On je u pismu odgovarao na komentare upućene njemu, između “gospođice Lidel” i njene prijateljice, koje mu je prenijela treća osoba. U pismu kaže da su njegove riječi, kako voli djecu, pogrešno shvaćene.

 

Izvor: Index.hr