MAGAZIN PREPORUKA

AVIO: Obavljen prvi let na liniji Barselona-Podgorica

Na Aerodrom Podgorica u 13,20 sati prvi put je sletio avion na redovnoj liniji Barselona-Podgorica.

Tako je Crna Gora od danas, povezana sa Pirinejskim poluostrvom vazdušnim saobraćajem.

Letovi će se obavljati jednom sedmično do oktobra, a potom će avioni Ryanaira dva puta sedmično letjeti ka Barseloni i to četvrtkom i ponedjeljkom.

– Kao što znate, interesovanje za otvaranje linije ka Barseloni je bilo veliko, a kako mi kao kompanija uvijek osluškujemo potrebe i naših građana i turističkih radnika, uložili smo veliki napor da tu liniju uvedemo. Nakon jednogodišnjih pregovora sa nekoliko kompanija, dogovorili smo saradnju sa Ryanairom i tako ispunili dato obećanje – kazao je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić.

Kako je naglasio, da je u pitanju odličan potez govori i činjenica da je na prvom letu iz Barselone bilo 153 putnika a da je za Barselonu otputovalo 183 putnika.

– ,,Boeing 737-800” je bio potpuno pun. Moram da naglasim da je značaj uvođenja ove linije utoliko veća ukoliko se zna da ćemo praktično biti jedini aerodrom u regionu koji će liniju ka Barseloni imati tokom cijele godine – kazao je Orlandić.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak-Kukavičić smatra da je otvaranje linije Barselona-Podgorica veoma važna jer je glavna barijera u dovođenju turista sa tržišta Španije, bila nepovezanost avio-saobraćajem.

– Otvaranje linije na relaciji Podgorica-Barselona značajno je sa dva aspekta. Unapređenje dostupnosti jedan je od glavnih činilaca koji doprinosi broju turista sa novih tržišta, a jedno od njih je i Španija – navela je Radak-Kukavičić.

Podsjeća da je prethodne godine Crnu Goru, prema preliminarnim podacima Monstata, posjetilo 42 odsto više turista iz Španije, koji su ostvarili 28 odsto više noćenja.

– Iako je učešće španskih turista u ukupnoj strukturi malo, upravo otvaranje ove linije doprinijeće povećanju turista iz ove zemlje i boljoj pozicioniranosti Crne Gore na ovom tržištu. Sa druge strane, ono što je značajno je i činjenica da će turisti iz zemalja regiona u Barselonu putovati preko Podgorice – kazala je ona.

Barselona je šesta linija koju Ryanair realizuje ka Crnoj Gori.


Osim prijestonice Katalonije, avionima te kompanije sa Aerodroma Podgorica putuje se ka Briselu, Bolonji, Berlinu, Stokholmu i Londonu.