Porto Novi
PREPORUKA SPORT

KSCG: Sudija oštetio Mornar, majstorica se neće ponoviti

Peta utakmica finala plej-ofa između KK Budućnost i KK Mornar Bar, odigrana dana 29. 05. 2019. godine, registruje se postignutim rezultatom 76 – 72, tako da je ukupnim rezultatom 3:2 KK Budućnost Voli postala prvak Košarkaške lige Crne Gore u sezoni 2018/2019.

Naime, KK Mornar Bar je nakon odigrane 5. utakmice finala plej-ofa između KK Budućnost Voli i KK Mornar Bar, odigrane 29. 05. 2019. godine, u skladu sa Propozicijama Košarkaške lige Crne Gore, uložio žalbu koja se odnosi na dešavanje 6.8 sekundi prije kraja utakmice i odluke sudije R. Vojinovića koja je donešena tom prilikom, podsjeća u saopštenju KSCG komesar takmičenja Mionir Mugoša.

Sudijska komisija KSCG (Veselin Begović, Zoran Šutulović i Mile Lakićević) na sastanku održanom 04. 06. 2019. godine u prostorijama KSCG razmatrala je žalbu KK Mornar Bar izjavljenu na utakmicu broj 5 finalne serije plej-ofa za prvaka Crne Gore, pa je nakon odgledanog snimka sporne situacije navedene u žalbi konstatovala sljedeće:

– U navedenom vremenu tj. 6.8 sekundi prije kraja četvrte četvrtine, sudija Radomir Vojinović je loše procijenio i donio pogrešnu odluku da nakon kontakta između igrača broj 10 KK Budućnost Nemanje Gordića i igrača broj 4 KK Mornar Bar Strahinje Mićovića dosudi ličnu grešku igraču broj 4 KK Mornar Bar Strahinji Mićoviću koja automatski po pravilima igre mora biti sankcionisana sa nesportskom greškom (u poslednja dva minuta četvrte četvrtine svaki faul prije nego što se lopta izvede mora biti sankcionisan kao nesportska greška). Navedeni kontakt prouzrokovao je igrač broj 10 KK Budućnost Nemanja Gordić tako što je uhvatio igrača broj 4 KK Mornar Bar (hooking) koji se nalazio u legalnoj odbrambenoj poziciji.

Sudijska komisija predlaže da se od naredne takmičarske sezone tj. od početka plej-ofa, u Propozicijama Lige predvidi uvođenje IRS sistema (mogućnost pregledanja ponovljenog snimka). Ovaj sistem bi umnogome pomogao da se ovakve ili slične situacije izbjegnu i prevaziđu. Naglašavamo da ovaj sistem već koriste: FIBA, Evroliga, ABA liga i mnoge nacionalne federacije za svoja takmičenja.

Imajući u vidu da se ne radi o materijalnoj povredi pravila igre, peta utakmica finala plej-ofa između KK Budućnost i KK Mornar Bar je registrovana postignutim rezultatom 76 – 72 u korist KK Budućnost, zaključuje se u saopštenju komesara takmičenja Miomira Mugoše.