ART PREPORUKA

ART: Promocija monografije „Milena Dravić ili ključ snova“ u Podgorici

Crnogorska kinoteka organizuje promociju monografije „Milena Dravić ili ključ snova“ u petak 7. juna u 21h, u sali DODEST KIC-a „Budo Tomović“.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anite Panić, druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je pokrenuo Filmski centar Srbije. Ovo luksuzno, dvojezično izdanje koje je štampao Službeni glasnik ima 364 strane. Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa puno zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvjetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Milene Dravić.
Na promociji će, pored autorke, govoriti Stevan Koprivica, dramski pisac i scenarista i Branko Baletić, reditelj i vanredni član CANU, a biće prikazani i određeni video zapisi sačinjeni od Mileninih uloga.
Moderatorka je glumica Žana Gardašević Bulatović.
Biografija autorke:
Anita Panić karijeru je započela na Radio Beogradu kao autor emisija iz kulture , pisala je kratke priče i scenarija za radijski program. Radeći više od dvije decenije na Televiziji Beograd kao televizijski urednik, scenarista i reditelj, realizovala je preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana na međunarodnim festivalima. Pisala je feljtone za dnevne novine, desetine tekstova za časopise, filmska scenarija. Autor je nekoliko dramskih tekstova. Anita Panić je takođe autor i monografije o poznatom glumacu Petru Kralju u izdanju Službenog glasnika. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije, živi i radi u Beogradu kao slobodni umjetnik.