ART SLAJDER

TARJA TURUNEN ZA MNE MAGAZIN: Moja set-lista za Exit je ubojita

Jedan od najboljih vokala Skandinavije Tarja Turunen dolazi na festival ,,Exit” gdje će 7. jula nastupiti na Addiko Fusion Stageu.
Za ovaj koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu obećava, kako kaže, ubojitu set-listu.
Naša sagovornica počela je da pjeva kao djevojčica u crkvenom horu. Sa šest godina počela je da svira klavir. Turunen je studirala pjevanje na Akademiji Sibelius i Hochschule für Musik u Karlsrueu.
Koosnovala je grupu ,,Nightwish” 1996. godine gdje je kombinovala operski glas sa metal zvukom, donoseći i popularišući novi žanr u muzici pod nazivom ,,opera metal”. Ovdje ona dolazi na svjetsku pozornicu, posluživši kao inspiracija bendovima širom svijeta.
U  intervjuu za MNE magazin  kaže da je presrećna i počastvovana ako je nekome njen rad poslužio kao inspiracija jer i ona sama i dalje doživljava muziku inspirativnom.
Nakon odlaska iz benda, posvetila se solo karijeri. Godine 2006. objavila je božićni album ,,Henkäys ikuisuudesta”, 2007. stigao je ,,My Winter Storm”, 2010. bila je godina albuma ,,What Lies Beneath”, 2012. prvog DVD uživo izdanja ,,Act I”, 2013. stigao je ,,Colours in the Dark”, 2014. ,,,Left in the Dark”, 2015. njen prvi studijski album klasične muzike ,,Ave Maria – En Plein Air”, 2016. ,,The Shadow Self” i ,,The Brightest Void”, 2017. ,,From Spirits and Ghosts”, 2018. ,,Act II”, a ove, 2019. godine, 30. avgusta biće objavljen album ,,In the Raw”.
Pored muzike i Exit festivala, razgovarali smo o njenom albumu ,,In the Raw”, o tome da li žali i za čim, trenutku u životu na koji je najponosnija, riječima, finskoj muzici, kćerki, a za kraj je Turunen imala poruku za muzičare koje je inspirisala njena muzika i sve djevojčice i dječake koji su žrtve nasilja u školi.

Što Vas je inspirisalo da prihvatite ponudu ,,Exita?
– Dugo je prošlo od mog posljednjeg koncerta u tom dijelu svijeta, pa mi je bilo drago kad sam dobila poziv od organizatora Festivala.
Što očekujete od nastupa i da li će publika čuti pjesme s predstupajućeg albuma ,,In the Raw?
– Moja set-lista je ubojita! Pjevaću numere sa svih albuma i jednu pjesmu sa predstupajućeg albuma ,,In the Raw”. Definitivno će se odlično provesti ,,rokajući” sa nama, tako da sam sigurna da će biti izvanredno! Divno će biti vidjeti moje fanove opet.
Na prethodnim albumima inspiracija su bili Koeljo, filmovi o Džejmsu Bondu, muzika ,,Queena i ,,Musea. Što je bila inspiracija za ovaj album, osim zlata?
– Kada sam završila prve demo snimke za album, sirovi zvuk pjesama inspirisao me je da ovoga puta iznjedrim veoma lični album. Zbog toga sam ostavila sirovost čak i u nazivu albuma, jer sam imala osjećaj da se suočavam sa sobom dok sam pisala tekstove za njegove numere.
U prvoj pjesmi sa albuma ,,In the Raw pod nazivom ,,Dead promises pjevate: ,,Život ti se neće vratiti. Da li postoji nešto za čim žalite u životu i na koje trenutke ste najponosniji?
– Zapravo ne žalim ni za čim. Pokušavam da živim život u potpunosti svaki dan i da slijedim srce. Kada pogledam kćerku kako trči oko mene, to mi daje osjećaj ponosne majke. Bar vidim kroz nju da sam učinila nešto stvarno dobro u ovom životu.

U pjesmi ,,Until my last breath, za koju ste u jednom intervjuu rekli da Vam je omiljena, pjevate: ,,Riječi kao oružje bez zvuka odzvanjaju kao mrtvorođenče.” Riječi mogu da ,,ubiju ili podignu iz pepela. Kao tekstopiscu, što za Vas znače riječi?
– Riječi mi znače mnogo, ali djela mi znače još više.

Bili ste žrtva vršnjačkog nasilja u školi. Kako ste se izborili s tim?
– U vrijeme kada sam trpila nasilje, nisam znala kako da se borim sa tim. Bukvalno sam ostala sama da se suočavam sa tim problemom i fizički sam se osjećala bolesnom. Tek kasnije sam shvatila ozbiljnost tog užasnog perioda kroz koji sam prolazila. Sada sam oprezna što se tiče toga i otvorenog govorenja o tome. Ako imate takve probleme u školi ili bilo gdje, trebalo bi da se suočite s tim i razgovarate o tome. Ovakve stvari ne bi trebalo ostaviti ,,pod tepihom”.
Finska je poznata po hard rok bendovima. Što je to u zemlji i mentalitetu Finaca što rađa takvu vrstu muzike?
– Nismo jedina nordijska zemlja koja ima puno metal/rok bendova. Pretpostavljam da je naša ljudska priroda u velikoj mjeri inspirativna za umjetnike uopšte. Lakše je Fincima da se otvore i suoče sa ličnim problemima kroz umjetnost nego međusobno. Muzika i umjetnost nam pomažu da se otvorimo.
Što za Vas znači to što ste Vi i ,,Nightwish” uzor tolikim bendovima, od Crne Gore do ostatka svijeta i što je Vaša poruka muzičarima širom svijeta?
– Oduvijek sam naporno radila. Vjerujem da ništa ne dolazi nekome ako to osoba ne zaslužuje i radi na tome. Naravno, takođe sam imala veliku sreću da pronađem svoje mjesto u svijetu muzike, ali to se desilo jer sam slijedila srce. Zaista sam izuzetno srećna i počastvovana ukoliko je nekoga inspirisao moj rad jer i sama i dalje nalazim muziku inspirativnom. Hvala vam svima za ljubav i podršku. Vjerujem da, dok god osjećate da živite kroz umjetnost, na pravom ste putu u životu. Kada počnete da se osjećate kao da je to što radite pogrešno ili kada uvidite da ste nepošteni prema sebi, vrijeme je da se okrenete nečem drugom.
Vaša kćerka je zainteresovana za muziku. Vas dvije zajedno ste otpjevale ,,Deck the Halls”. Da li će biti još zajedničkih projekata ubuduće?
– Još nismo razmišljale ili planirale da radimo nešto zajedno. Kćerka je talentovana za muziku, ali ne vršim pritisak na nju. Ako je muzika nešto čime želi da se bavi, naravno da će me to učiniti srećnom, ali i ako to ne bude željela da radi, na njoj je da odluči.
Bojana Radonjić
Foto: Promo

kud duga