PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ŽIVOT ZA FILM: Kako se žena sa 44 plemićke titule odrekla svih blaga zarad ljubavi

Tokom posljednjih godina života, vojvotkinja Albe, Kajetena (Cayetana) je popunjavala dnevnu štampnu gotovo redovno.

Neki su je članci ismijavali: 85-ogodišnjakinja se udala za muškarca koji je 24 godine mlađi. Mnogi su tada zaboravili da je ova žena bila izuzetno bliska prijateljica kraljice Elizabete Druge, plesačica flamenka koja je uspjela da obnovi divna mjesta u Madridu, žena koja se odrekla svih blaga zarad vlastite sreće i ljubavi.

Foto: DMS / Solar Photo / East News / brightside.me

Marija del Rosario Kajetena Fic-Džejms Stjuart (Maria del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart) je bila jedina ćerka Jakoba Fic-Džejmsa Stjuarta (Jacobo Fitz-James Stuart), 17. vojvode od Albe i bliskog prijatelja španskog kralja Alfonsa VIII.

Maštao je o nasljedniku, ali je njegova žena nakon rođenja njihove ćerke oboljela od tuberkuloze. Da bi zaštitila svoju ćerku od ove opake bolesti, zabranila joj je pristup, tako da se naša junakinja jedva i sjećala svoje majke.

Foto: SOLARPIX.COM / EAST NEWS / brightside.me

Kada je Kajetena imala samo 10 godina, izbio je Španski građanski rat te je s ocem pobjegla. On je uskoro postao ambasador u Velikoj Britaniji, gdje se i sprijateljila sa samom kraljicom.

Sa 16 godina se zaljubljuje prvi put. Tokom jedne posjete Španiji upoznala je matadora Pepea Luiza Vaskeza (Pepe Luis Vazquez). Ljubav je bila obostrana, htjeli su i da stupe u brak, ali joj je otac to strogo zabranio te ju je poslao nazad u London.

PRVI BRAK, ŠESTORO DJECE, FLAMENKO I PROPALI PORTRET VELIKOG PIKASA

Foto: SOLARPIX.COM / EAST NEWS / brightside.me

Nije bila klasična ljepotica, ali je imala ono nešto. Imala je samim tim i mnogo udvarača. Izabrala je Luiza Martineza de Iruja (Luis Martínez de Irujo), inženjera iz španske plemićke porodice, kojeg je, dakle, i njen otac odobrio.

Bio je to zapravo ugovoreni brak. Ipak, navodno im sreće i ljubavi nije nedostajalo. Bila su to ipak teška vremena za Španiju, ali i čitavu Evropu, te 1940. Rodila je pet sinova i jednu ćerku. Pritom je imala i nekoliko pobačaja.

Foto: Album / sfgp / EAST NEWS / brightside.me

Bila je privržena majka i supruga, ali i pravi uragan. Voljela je flamneko i plesala ga je kao niko. Pratile su je, samim tim, glasine da je imala afere sa plesačima, ali se njen muž nije obazirao na to. Štaviše, podržavao je njen hobi.

Ali, kada je Pikaso htio da napravi njen portret – e tu se suprug suprotstavio i to je odbila, ali nikada i prežalila.

Ipak, ostala je s njim do njegove smrti. Umro je od leukemije, nakon 26 godina braka. Ona je čak dobronamjerno krila od njega dijagnozu do samog kraja.

UDAJA ZA BIVŠEG SVEŠTENIKA

Foto: EAST NEWS / brightside.me

Godine 1978. ponovo se udala, uprkos kritikama visokog društva. Četrdesetjednogodišnji Hesus Aguer (Jesus Aguirre) je bio bivši sveštenik, koji je napustio crku zbog socijalističke ideologije.

Bili su u braku 23 godine, dok on nije umro od raka.

Utjehu je našla u plastičnoj hirurgiji i ekscentričnom stilu oblačenja. Čak su je i djeca optužila za neprimjereno ponašanje, ali ju je njen narod naprosto volio. Zvali su je „iskonskom ćerkom Andaluzije“, jer se borila za kulturni razvoj te regije, a flamenko je bio njena strast i u poznim godinama.

Foto: DMS / Solar Pictures / East News / brightside.me

LJUBAV ZA KRAJ

Alfonso Diez, koji je poznavao vojvotkinju oko 30 godina, spasio ju je od depresije. Ovaj „čovjek iz naroda“ je bio 24 godine mlađi od nje, ali je bio jako zaljubljen te ju je i zaprosio. Ona je pristala.

Podrška visokog društva je i ovaj put izostala. Njena su djeca bila posebno razočarana. Mislili su da on zapravo želi porodični novac.

Nije imala izbora. Žena sa 44 plemićke titule i gotovo isto toliko plastičnih operacija te ujedno najbogatija žena u Španiji predala je sav svoj novac (njeno bogatstvo je procijenjeno na oko pet milijardi dolara) djeci, odrekla se titula i svih beneficija, samo da bi se udala za Alfonsa.

Prije osam godina, ova je tada 85-ogodišnja mladenka plesala flemanko na svojoj svadbi.

Foto: Chappel /ALF / Target Press / EAST NEWS / brightside.me

Romantična Vojvotkinja od Albe preminula je 2014. godine.

 

Izvor: brightside.me/lola.rs