PREPORUKA ZDRAVLJE

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Zavisnost o igricama uvrštena u bolesti

Foto: DepositPhotos

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više nije mogla ignorisati činjenicu da video igre izazivaju zavisnost te ne samo da ju je priznala kao postojeću, već je tu zvisnost i klasifkovala kao bolest  i dodijelila naziv ICD-11.

Učinilo se to revidiranjem popisa dijagnoza kako bi se bolje mogao proučiti fenomen i odrediti ima li svrhe tretirati ga kao bolest.

-Cilj nam je pomoći ljudima, a ne stigmatizovati ih kao bolesne – naveli su.

Ovakav potez izazvao je proteste gaming industrije, koja je zabrinuta da bi se igranje računarskih igara moglo shvatiti kao ponašanje koje zahtijeva liječenje. Prema standardima SZO-a, zavisnost o računarskim igrama postoji ako traje najmanje godinu dana i znatno ugrožava sposobnost igrača da funkcionira u školi, na poslu ili u porodici i među prijateljima.

Isto tako, duvanska industrija borila se protiv klasifikacije cigareta kao smrtonosnih, ali uz brojne dokaze koji to potvrđuju, morala je utihnuti. Tako će s vremenom utihnuti i gaming industrija, koja već poduže vrijeme na tržište izbacuje naslove koji doslovno podstiču što duže i konstantnije igranje kako bi se napredovalo u igri.

Zato se sve manje nudi “single player”, ili je jako skroman, a sve više “multiplayer”, koji nudi daleko više mogućnosti i zabave. Ali i troši vrijeme pa samim time utiče na ponašanje pojedinca do mjere da ne spava, ne jede, ne kreće se, ne vodi računa o sebi u globalu.

 

Izvor: .ictbusiness.info