Porto Novi
ART PREPORUKA

ZAVRŠEN KANSKI FILMSKI FESTIVAL: Zlatna palma za Bongov ,,Gisaengchung”

Foto: BFI

Sedamdeset drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu završeno je večeras uručivanjem nagrada.
,,Zlatna palma” otišla je u ruke Bongu Džunu Hou za ostvarenje ,,Gisaengchung”. Prvi je režiser iz Koreje koji je osvojio ,,Zlatnu palmu”. Priznanje mu je uručila Katrin Denev.
Gran pri za film osvojio je ,,Atlantique” Mati Diop. Ona je prva afro-američka režiserka u istoriji festivala u Kanu čiji je film bio nominovan za nagrade.
Nagrada žirija pripala je Ladž Li za ostvarenje ,,Les Misérables” i Kleber Mendonsa Filjo i Žulijano Dornel za ,,Bacurau”.
Najbolji režiseri su braća Darden, Žan-Pjer i Lik za ostvarenje ,,Le Jeune Ahmed”.
Najbolji glumac je Antonio Banderas za ulogu u ostvarenju Pedra Almodovara ,,Dolor y Gloria”, a najbolja glumica Emili Bičam za rolu u filmu ,,Little Joe”.
Najbolji scenario napisala je Selin Šama za film ,,Portrait de la Jeune Fille en Feu “.
Žiri su činili predsjedavajući, meksički režiser Alehandro Gonzales Injaritu i članovi, glumica El Fening, autor stripova Enki Bilal, grčki režiser Jorgos Lantimos i francuski režiser Roben Kampijo.
Kratkometražni filmovi
Posebna priznanja u kategoriji kratkometražnih filmova osvojili su Agustina San Martina za ostvarenje film ,,Monstruo Dios” i Elaja Sulejman za ,,It must be Heaven”.
Zlatnu palmu za najbolji kratkometraži film osvojio je Vasilis Kekatos za ,,The Distance Between Us And The Sky”. Nagradu mu je uručila režiserka Kler Deni.
Najbolji prvijenac ima Sesar Dias, a to je ostvarenje ,,Nuestras Madres”.
B.R.