PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

PUTOVANJA: Sve što treba da vidite na Kubi prije nego što nestane

Foto: Instagram

Ova destinacija je jedna od onih koje se moraju naći na spisku svih ljubitelja avanture.

Kuba se polako, ali sigurno mijenja. Nekad je njom čeličnom rukom vladao Fidel Kastro, a danas je uticaj Amerike sve jači.

Šetnja starom Havanom

Mnoge su stvari u glavnom gradu Kube impozantne, ali besciljno lutati ulicama stare Havane, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a nešto je bez čega se ne isplati vratiti kući.

Mohito u baru u kojem je i izmišljen

”La Bodeguita del Medio” jedan je od najpoznatijih barova u cijeloj zemlji, djelimično zahvaljujući poznatim klijentima poput Pabla Nerude i Ernesta Hemingveja, a djelimično zbog toga što je u njemu izmišljen koktel mohito. Svoje mjesto je našao čak i u filmu o Džejms Bondu  iz 2002. radnog naslova “Umri drugi dan”.

Kubanske cigarete

Kubanke puši samo elita. Dijelom je to i tačno. U februaru se održava godišnji festival cigara.

Prelijepi Trinidad

Ovo mjesto nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojne freske i kuće ukrašene porculanom i kristalima privlače brojne turiste koji se neprestano šetaju uskim uličicama.

Ernesto Če Gevara 

Više od 50 godina nakon revolucije, Če je još na Kubi omiljen i popularan, tako da su česti murali s njegovim likom. Ali spomenik u Santa Klari je nešto veličanstveno.

Zaronite u morske dubine

More sa filmskog platna na Kubi zaista postoji. Ronjenje je ovdje prekrasno, a bogato podmorje najbolje je na plažama Giron ili Marija la Gorda.

 

Izvor: B92