DRUŠTVO SLAJDER

OBILJEŽEN DAN OŠ ,,SAVO PEJANOVIĆ”: Ljubav, muzika, ples, recitacija i modna revija ispunili hol

Dan Osnovne škole ,,Savo Pejanović” obilježen je danas u Podgorici sa puno emocija i ljubavi.
Direktorica škole Vesna Stojanović citirala je na početku svečanosti riječi književnika Iva Andrića o značaju građevina za ljudskih rod.
– Jedna velika građevina, koja je dugovječna i korisna i lijepa, uvijek je po svom postanku, ustvari, jedna složena i trajna drama, nepredvidiva igra događaja i čovjekov san o ljepoti. Takva građevina ne mijenja samo izgled i značaj kraja u kome se nalazi nego ima duboke biološke veze sa narodom koji se njome služi. Ona utiče na razvitak naraštaja, slično kao vazduh, zemlja, piće i hrana. Ni u kom slučaju postojanje takve građevine ne može da ostane bez uticaja na čovjeka i društvo, isto kao što ni njen postanak na tom mjestu nije samo igra slučaja ni isključiv sticaj materijalnih potreba i okolnosti. Između građevine i ljudskog naselja u kome se ona nalazi, postoji prisna i nevidljiva veza, jedna složena i nejasna ali stalna razmjena međusobnih uticaja – citirala je Stojanović Andrića.
Ona je dodala da je tako i njihova škola ,,Savo Pejanović” postala dio istorije o Podgorici i dio priče o njenom vaskrsnuću poslije 82 stravična bombardovanja u toku Drugog svjetskog rata koji je porušio cio grad do temelja.
– Škola je, za duge 73 godine postojanja oblikovala generacije i dala svom gradu i državi ono najbolje što je imala, a, što je najvažnije za razvitak i preporod porušene zemlje, mladost, znanje. Njeni učenici najveći patriotizam dokazali su uspjesima kao mladi inženjeri, ljekari, zanatlije, vajari, slikari, profesori, sportisti i stvarali ovaj grad i ovu našu državu Crnu Goru. Naravno, ne smijemo zaboraviti ulogu onih koji su godinama radili u ovoj školi i gradili i slavili njeno ime, one koji su generacije opismenjavali, vaspitavali i obrazovali – učitelje, nastavnike i direktore OŠ ,,Savo Pejanović”, vrsne pedagoge i nadasve  dobre ljude – istakla je Stojanović.
Škola se, podsjetila je ona, već decenijama nalazi na mjestu ukrštanja društvenih i duhovnih potreba grada Podgorice.
– Oni koji to znaju, osjećaju da postoji prisna i nevidljiva veza, jedna stalna razmjena međusobnih uticaja grada Podgorice i OŠ ,,Savo Pejanović”. Veza koja će sačuvati ovu školu od propadanja i zaborava. Zato ja kao rođena Podgoričanka osjećam prvo čast što sam na čelu ove ustanove, ali i tu lijepu energiju i želju svih onih, koji ovaj grad osjećaju kao svoj i ovu zemlju kao svoju, da pomognu da se u školi ,,Savo Pejanović” poboljšaju prostorno-materijalni uslovi za rad i da ona bude tretirana onako kako zaslužuje jedna prestižna institucija koja je dala i daje i davaće velika imena značajna za dalji napredak naše države – rekla je Stojanović, zahvaljujući porodicama Pejanović, Radović, Lučić, Koprivica i Ćorsović na donacijama, te bivšim učenicima, autorima filma o školi i  Ministarstvu prosvjete ,,koje je prepoznalo značaj škole ,,Savo Pejanović” i pomoći će da ovu našu misiju zajednički uspješno realizujemo.”
Ljubav je bila tema svečanosti ove godine, a program je nosio naziv ,,Samo nam je ljubav potrebna”.
Vodili su ga Jovana Jovanović i Petar Vlahović, a otvoren je prikazivanjem filma o ovoj školi koji su pripremili Nebojša Skenderi i Savo Pejanović. U njemu ređala su se lica koja su pohađala OŠ ,,Savo Pejanović”, poput televizijske voditeljke RTS-a i urednice emisije ,,Balkanskom ulicom” Vesne Dedić, zatim gitarista Srđana Bulatovića i Miloša Karadaglića, pjevača Sergeja Ćetkovića, nekadašnjeg košarkaša Žarka Paspalja, te rukometašice Itane Grbić.
Nekadašnji fudbaler, sada predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević izjavio je, pri posjeti ovoj školi, a snimljeno je to u filmu, da su sjećanja na sportske dane uvijek lijepa. Gitarista Srđan Bulatović u filmu je istakao da je ova škola decenijama davala vrhunske rezultate, dok je pjevačica Andrijana Božović rekla da je ova ustanova uvijek imala dobar kadar. Modna dizajnerka Marina Banović-Džuver, dvojac Kumare i Sergej Ćetković pozvali su u filmu djecu da upišu ovu školu, jer, kako je Ćetković istakao, ,,ova škola nas je izgradila u ono što smo danas.”
Nakon toga, Luna Armenko izrecitovala je  pjesmu Mire Alečković ,,Balada o bajci”, a onda mali hor, uz dirigentsko vođenje profesorice Aleksandre Filipović, i prelijepo pjevanje solistkinje izazvao buru emocija u pjesmi ,,Zemljo moja”. Učenici trećeg razreda Jana, Vuk, Nađa, Olivera, Klara, Dunja, Nora i Anja pokazali što je to ljubav kroz ples u pjesmi na engleskom jeziku, dok je puno emocija izazvao i Petar Vlahović koji je nadahnuto govorio stihove Miroslava Mike Antića u ,,Drugarskoj pesmi”, dok ga je na gitari pratio Jovan Šaranović.
Učenici četvrtog razreda Tara, Elena, Nikolina, Mia, Lara, Đina, Ksenija i Janja predstavile su se koreografijom za nagrađenu plesnu tačku sa festivala u Šapcu i u kožnim jaknama zaplesale ,,Igra rokenrol cela Jugoslavija”.
Nagrađenu plesnu tačku sa festivala u Pančevu otplesali su u crveno-bijelim haljinama i majicama Danica, Milica, Hana, Sofija, Lana, Maša, Anja, Staša, Teodora i Stela, uz pjesmu ,,U svetu postoji jedno carstvo”.
Klara, Pavle i Andrej divno su odglumili ,,Zaljubitis”, a Balša Pejanović odrecitovao ,,Ko sam, šta sam”. U mornarskim majicama zaplesali su, uz pjesmu ,,Sve bi seke ljubile mornare”, Anđelika, Matija, Vito, Lara, Vuk, Majlis, Marta, Ivan, Sofija, Andrija, Marija, Sofija, Dunja, Nađa, Lara, Jovan, Luka i Lea.
Za kraj su ostavili modnu reviju sa oslikanim odjevnim predmetima koje su uradili sa nekadašnjom učenicom ove škole, sada uspješnom modnom dizajnerkom Marinom Banović-Džuver. U ovom projektu učestvovala je i profesorica likovnog Gordana Mijanović. Đaci su školskom pistom hodali uz pjesmu Zdravka Čolića ,,Pusti, pusti modu”, a svu svoju kreativnost prikazali su na odjeći, pa je tu bilo sunca, raketa, drveća, prirode, cvijeća, kaktusa, pandi, srca, mačaka, natpis ,,I love music” sa notama i drugih lijepih stvari. Za kraj, dug i gromoglasan aplauz, uz ,,bravo”, baš kao što je to bio slučaj nakon svake tačke u ovom lijepom programu.
Program je pratio i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, te brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.Uručene su i Luče Cani Bulatović, Stefanu Pupoviću, Pavlu Radomanu,  Nađi Rajković iz IX-1, zatim Teodori Kljajić, Mariji Kovačević, Nađi Maretić, Kseniji Popović, Anji Vešović, Petru Vlahoviću, Matiji  Vukoviću iz IX-2 i Valentini Danaj, Minji Stojanović, Jovani Tošković  i Irini Vujović iz IX-3. Svi oni na poklon su dobili i vrijedno izdanje ,,Romane” Ive Andrića.

Petar Vlahović dobio je nagradu za pobjedu za najboljeg recitatora na opštinskom takmičenju i zahvalnicu što je sveukupnim angažovanjem doprinio ugledu OŠ ,,Savo Pejanović”. On će učestvovati kao recitator na državnom takmičenju.
Marija Kovačević dobila je nagradu za prvo mjesto na literarnom konkursu na temu profesionalne orijentacije, Dimitrije Vujošević za prvo mjesto na ultramaratonu (800 km), a Tijana Lutovac za prvo mjesto u atletici.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac