PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

KRALJEVSKA TRADICIJA ZA FESTIVAL CVIJEĆA: Megan i Hari u čast sina

U Britaniji postoji predivna tradicija: na sajmu cvijeća, Сhеlsеа Flоwer Shоw, koji se održava svake godine u Londonu, oni predstavljaju novu vrstu cvijeta posvećenu jednom od članova kraljevske porodice.

Ove godine posebna vrsta bila je posvećena novorođenom sinu Megan Markl i princa Harija – Arčiju. Cvijet je uzgajan nekoliko mjeseci dok je vojvotkinja od Saseksa bila trudna. Chrisanthemum Direct, najstariji uzgajivač hrizantema u Britaniji, radio je na tome. Tokom proteklih 60 godina, zaposleni u kompaniji donijeli su više od 420 vrsta hrizantema! Jedan od njih će biti posvećen Arčiju – ovo je limun hrizantema, simbolizuje optimizam i radost. Usput, u kineskoj mitologiji, ovaj cvijet se smatra simbolom dugovječnosti zbog svojih ljekovitih svojstava.

Megan Markl ima i svoj cvijet – to je klematis uzgajan od strane norveške kompanije Thorncroft Clematis. Cvijet simbolizuje izdržljivost, selektivnost i duhovnu unutrašnju ljepotu. Svaki član kraljevske porodice ima svoj cvijet. Na primjer, kraljici Elizabeti II je posvećena srebrno-ružičasta ruža, a princu Džordžu – narcis.

 

Izvor: grazia.rs