MAGAZIN PREPORUKA

LORENS OLIVIJE I VIVIJEN LI: ,,To je bila ljubav koju nisam tražio”

Foto: Getty images

Lorens Olivije, po mnogima najbolji glumac svih vremena, rođen je 22. maja 1907. godine u engleskom gradiću Dorkingu.
Deset puta bio je nominovan za Oskara u glumačkim kategorijama, a tri je dobio 1949. godine za film ,,Hamlet”. Tada je osvojio Oskara za glavnog glumca, reditelja i najbolji film. Dvije BAFTA-e, pet Emija i tri Zlatna globusa samo su mali dio preostalih nagrada koje je osvojio tokom bogate karijere. Od 1976. godine za zasluge u pozorištu dodjeljuju se u Londonu nagrade koje nose njegovo ime – Laurence Olivier awards ili kratko Olivier awards.
Iako je filmskim ulogama obilježio zlatno doba Holivuda, njegova prva ljubav bio je teatar. Upravo je njegova strast prema teatru ono što je privuklo koleginicu Vivijen Li.
Li je 1935. godine dobila ulogu u predstavi ,,The mask of virtue”. Zahvaljujući velikom uspjehu predstave i pohvala kritičara na račun njene glume za mladu i perspektivnu glumicu zainteresovali su se šefovi holivudskih filmskih studija. Nakon jednog od izvođenja prišao joj je Olivije kako bi joj čestitao na sjajno odrađenoj ulozi.
– To je muškarac za kojeg ću se udati – kazala je tada Li prijateljici.
Ne bi to bilo ništa čudno da Olivije tada nije bio u braku s glumicom Džil Ezmond, a ona u braku s Herbertom Liom Holmanom.
Britanski advokat Holman nije volio pozorište i nije podržavao njena nastojanja da se ostvari kao pozorišna glumica, što je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je Vivijen Li bila nesrećna u tom braku.

,,Fire over England”, Foto: IMDB

Godinu nakon upoznavanja, Olivije i Li dobili su glavne uloge u filmu ,,Fire over England”. Počeli su da provode vrijeme zajedno na setu i izvan njega, a njihova druženja ubrzo su prerasla u tajnu aferu.
– Nisam mogao da odolim Vivijen. Nijedan muškarac nije to mogao. Mrzio sam sebe zbog toga što sam prevario Džil, ali varao sam je i prije, a ovo je bilo nešto drugačije. To nije bila samo požuda. To je bila ljubav koju nisam tražio – kazao je Olivije.
Glumac je 1939. godine počeo da radi na filmskoj adaptaciji knjige ,,Wuthering Heights” (Orkanski visovi) i ostavio Vivijen u Engleskoj. Njoj je studio ponudio sporednu ulogu u istom filmu što je glumica teško podnijela vjerujući kako je trebalo da dobije glavnu žensku ulogu.
Razočaranje je ubrzo zamijenila sreća zbog uloge u drugom filmu koji će je naposljetku lansirati među najveće filmske zvijezde svih vremena.
Od trenutka kad je vidio njeno izvođenje u ,,Fire over England”, producent Dejvid Selznik vidio je u njoj potencijalnu kandidatkinju za ulogu Skarlet O'Hare u filmu ,,Gone with a wind” (Prohujalo s vihorom). Razgovarao je s više od 1.400 neafirmisanih glumica da bi na kraju odabrao 31 koje će odraditi ,,screentest” (probno snimanje). Među njima je bila i Vivijen koju je i Lorens Olivije preporučio agentima.

Foto: Rex

Glavna bitka za ulogu vodila se između Vivijen i Polet Godar, a Selznik je na kraju odabrao Vivijen. Za ulogu Reta Batlera Selznik je želio samo jednog glumca – Klarka Gebla. Nakon dugih pregovora sa suparničkim studijem MGM koji glumce nikada nije posuđivao drugim studijima, uspio je da postigne dogovor i napokon dobije Gebla.
Snimanje filma nije proteklo glatko. Vivijen je imala reputaciju glumice s teškom naravi, ali tada niko nije znao da njeno ponašanje nije rezultat razmaženosti i lošeg karaktera nego bipolarnog poremećaja koji tada još nije bio prepoznat kao bolest.
Vivijen se bojala da će film doživjeti neuspjeh i uništiti joj karijeru, a brige je dijelila s Olivijeom kojem je redovno pisala pisma. Glumac ju je hrabrio odgovorima prepunim savjeta i mnogi vjeruju da je zahvaljujući njegovoj podršci izdržala teško snimanje.
Uloga Skarlet O'Hare na kraju joj je donijela nevjerovatan uspjeh i Oskara u kategoriji najbolje glavne glumice.
Vivijen i Olivije u međuvremenu su oboje predali zahtjev za razvod, a svoju vezu tajili su sve do trenutka dok se i službeno nisu razveli od bračnih partnera. Vjenčali su se nedugo nakon razvoda, 31. avgusta 1940. godine u Santa Barbari.
Nastavili su zajedno da rade i snimili nekoliko filmova, a na desetine hiljada dolara sopstvene zarade uložili su u produkciju drame ,,Romeo i Julija” na Brodveju. Međutim, mediji nisu željeli da im oproste za ono vrijeme skandaloznu preljubničku aferu što se odrazilo na odaziv publike pa je predstava zbog negativnih napisa propala.
Par je 1943. godine odlučio da se vrati u Englesku, a 1944. otputovali su u Sjevernu Afriku kako bi posjetili britanske vojne trupe.
Nakon povratka iz Afrike Vivijen je dijagnostikovana tuberkuloza. Nekoliko sedmica provela je u bolnici. Iako su joj ljekari savjetovali da na neko vrijeme prekine karijeru kako bi se što bolje oporavila, ona ih nije poslušala i vratila se svojoj strasti.
Tokom snimanja filma ,,Caesar and Cleopatra” 1945. godine saznala je da je trudna, ali nakon nezgode na snimanju prilikom koje se pokliznula i pala, glumica je doživjela spontani pobačaj. Ovaj tužni događaj bacio ju je u duboku depresiju. U to vrijeme već je naučila da prepozna prve znakove maničnih epizoda koje su počinjale s periodom nakon kojih je uslijedila depresivna faza te na kraju slom. Vivijen se tih epizoda nije sjećala, a kada bi joj kolege ispričale što se sve događalo na setu osjećala je veliku krivicu zbog svog ponašanja.

Foto: Getty images

Njena karijera počela je da nazaduje, a u isto vrijeme Olivijeova karijera nikada nije bila bolja. Vivijen se na neko vrijeme povukla s filmske scene i uglavnom je pratila Lorensa na njegovim putovanjima.
Turneja po Australiji i Novom Zelandu obilježila je početak kraja njihovog braka. Vivijen je patila od teške nesanice, ali svejedno se trudila da odradi sve obaveze na turneji u sklopu koje su ona i Olivije skupljali novac za pozorište.
Tokom gostovanja u Krajstčerču Vivijen je odbila da izađe na pozornicu sa suprugom jer nije mogla da pronađe svoje cipele. Frustrirani Olivije udario je Vivijen u jednom trenutku, a ona mu je odmah uzvratila udarac. Samo nekoliko minuta kasnije glumica se, ipak, pojavila na pozornici sa smiješkom na licu i u posuđenim cipelama, ali Olivije je kasnije konstatovao kako je upravo tamo i tada izgubio Vivijen.
Glumica se 1949. godine vratila glumi u velikom stilu. Dobila je ulogu Blanše Diboa u predstavi ,,Tramvaj zvani čežnja” na Vest Endu. Nakon velikog uspjeha predstave uslijedila je i filmska adaptacija u kojoj je Vivijen, takođe, glumila Blanšu. Bez obzira na pohvale kritičara i uspjeh predstave i filma, glumica je kasnije kazala kako ju je to iskustvo ,,bacilo u ludilo”.
Nekoliko godina kasnije, nakon dolaska na Šri Lanku na kojoj je trebalo da snima film ,,Elephant walk” sa glumcem Piterom Finčom, Vivijen je doživjela nervni slom. Producenti su je odmah poslali u Englesku. Nakon povratka kući, glumica je suprugu priznala da je imala aferu s Finčom. Olivije joj je oprostio preljubu, ali njihovom braku jednostavno nije bilo spasa.
Tokom rada na predstavi ,,South Sea bubble” 1956. godine glumica je saznala da je trudna i odlučila da se što prije povuče iz produkcije. Nakon zadnjeg izvođenja opet je doživjela spontani pobačaj.
Jaz između Vivijen i Olivijea postao je nepremostiv. Glumica se upustila u aferu s Džekom Merivelom, a Olivije je započeo vezu s glumicom Džoen Plorajt.

Foto: hotel2palme

Par se na kraju razveo 1960. godine.
– Želim da ti zahvalim na razumijevanju. Sve si odradila plemenito, hrabro i lijepo. Žao mi je zbog svega jer znam da je to za tebe morao biti pakao – napisao je Olivije glumici u pismu nakon razvoda.
Glumac se ubrzo oženio sa Džoen s kojom je bio u braku sve do smrti 1989. godine, a Vivijen se udala za Pitera.
U maju 1967. godine Vivijen je ponovo dobila tuberkulozu i ljekari su joj odmah pripisali nekoliko nedjelja kućnog odmora. U noći sa 7. na 8. juna Vivijen Li preminula je u svom domu zbog komplikacija s radom pluća. Na podu spavaće sobe pronašao ju je suprug. Piter je odmah kontaktirao s njenom porodicom, ali i s Olivijeom koji se u obližnjoj bolnici tada liječio od raka prostate. Čim je primio vijest da je Vivijen umrla, glumac je istog trena izašao iz bolnice i otišao u njenu kuću.
Kada je na krevetu vidio nepomično tijelo svoje velike ljubavi, Olivije je počeo naglas da se moli i tražio oprost ,,zbog svih zala koja su stala između njih”. Potom je Piteru pomogao da organizuje sshranu i ostao uz Vivijen sve dok njeno tijelo nije iznešeno iz kuće.
– Ne mogu da vam kažem zašto sam ostao s njom toliko godina. Nisam znao što drugo da uradim, pa sam ostao i patio skupa s njom. Kada imaš odlučnosti i želje proći kroz grozne stvari kako bi uopšte bio s nekim, kao što se to dogodilo nama, razviješ duboka osjećanja. Pratio nas je skandal, primali smo grozna pisma od ljudi, pljuvali su nas na ulici. To vas učini odlučnim. Zbog toga uspijete da izdržite oluje – zaključio je Olivije.
Izvor: zadovoljna.hr