PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

KORDOBA: Gradić sa više lokacija na listi svjetske baštine od Rima i Pariza(FOTO)

Kordoba / Foto: Depositphotos/sepavone

Čak četiri lokacije sa Uneskove liste svjetske baštine nalaze se u španskom gradu Kordobi, što je više nego što imaju Rim ili Pariz. To taj grad čini jedinim na svijetu sa tolikim brojem lokaliteta pod zaštitom te organizacije.

Kordoba se nalazi u Andaluziji, na oko dva i po sata vožnje vozom od turistima mnogo privlačnijeg Madrida ili 45 minuta od jednako popularne Sevilje. Ima oko 330.000 stanovnika, a prošle godine ju je posjetilo oko milion turista, što je ništa u poređenju sa gotovo devet miliona onih koji su posjetili Barselonu.

Mjesta koja će se naći na listi Svjetske baštine odabira Odbor svjetske baštine, u čijem radu učestvuju predstavnici raznih zemalja. Takvo mjesto mora da ima univerzalnu vrijednost i da zadovolji makar jedan od 10 kriterijuma Odbora, kakav je onaj da mora da predstavlja remek-djelo ljudske kreativne genijalnosti.

Lokacije su uglavnom nalaze u blizini centra grada, pa je zato Kordobu najbolje obići pješke. Idealno bi bilo za obilazak odvojiti bar dva dana.

Lokacije koje se nalaze na Uneskovoj listi Svjetske kulturne baštine su:

Katedrala – džamija / Foto: GettyImages / Sean Gallup

1. Katedrala-džamija

To je prvo mjesto u Kordobi koje je dospjelo na listu svjetske baštine, još 1984. godine. Izgrađena je između 784. i 786. godine kao džamija, a u katedralu je pretvorena kada su grad zauzeli hrišćani u 13. vijeku.

Zdanje ima oko 250.000 kvadratnih metara, nekoliko kapelica i 850 stubova izrađenih od granita, oniksa i mermera. Ulaz se plaća 10 evra.

2. Istorijski centar grada

Središte Kordobe je lavirint uskih ulica sa spomenicima koji datiraju još iz vremena rimskih, arapskih i hrišćanskih vladara grada.

Centar je omeđen katedralom-džamijom i srednjovjekovnom tvrđavom Alkazar. Proglašen je dijelom Svjetske baštine 1994. godine.

Istorijski deo grada / Foto: GettyImages / Sean Gallup

3. Festival dvorišta

Tradiciju otvaranja svojih ukrašenih dvorišta za turiste i komšije Kordobljani su počeli još davne 1918. godine. Svakog proljeća, tokom prve dvije nedjelje maja, pedesetak mještana pokazuje svoje okućnice na takav način, takmičeći se u tome ko ima ljepše dvorište.

Ovaj običaj uvršten je na listu Svjetske baštine 2012. godine, a razgledanje dvorišta se ne plaća.

4. Medina Azahara

Posljednje mjesto u Kordobi koje je uvršteno na listu Svjetske kulturne baštine je Medina Azahara, koju su na obodu grada, između 936. i 976. godine, izgradili tadašnji muslimanski vladari.

Iako je veći dio Medine uništen tokom građanskih ratova u 11. vijeku, ruševine i dalje podsjećaju na veličanstveni stil gradnje i vještinu ljudi koji su ga izgradili.

Medina Azahara / Foto: Depositphotos/estellez

 

Izvor: B92