DRUŠTVO SLAJDER

BARANKA KRISTINA ĐENĐINOVIĆ U AUSTRIJI: Po novom zakonu semestar košta 760 eura, nije više besplatan za naše građane

 

 

Baranka Kristina Đenđinović studira mikrobiologiju i genetiku na glavnom bečkom univerzitetu- Univerzitet Beč, gdje je na drugoj godini. Kaže da je školovanje u Austriji za državljane naše zemlje do prije nekoliko godina bilo potpuno besplatno, ali da po novom zakonu nije, te semestar košta oko 760 eura.

Kristina je u razgovoru za portal MNE magazin pojasnila da se taj iznos pod određenim uslovima može umanjiti. Kako kaže, ako student ostvari određeni uspjeh, u vidu postignutih ECTS poena, školarina se onda dijeli na pola, pa tako cijena njenog semestra iznosi 380 eura.

– Stipendije koje se uručuju crnogorskim studentima, koji su na „full time“ osnovnim studijama u Austriji, nažalost, nema- rekla je ona.
Interesantno je na koji je način naša sagovornica dospjela u Beč. Prisjeća se da je prvo odabrala grad u kojem će studirati, pa tek onda smjer. Biologiju, kako kaže, voli od osnovne škole, ali nije ni sanjala da će baš to studirati.

-Dok sam donosila ovu važnu životnu odluku išla sam iz krajnosti u krajnost. Veliki sam zaljubljenik u književnost i govorništvo, pa su svi oko mene mislili da ću otići u tom smjeru. Dobila sam bila ponudu da se usavršavam na Baletskoj Akademiji u Bugarskoj, jer sam uporedo sa Gimnazijom „Niko Rolović“ u Baru, završila i baletsku školu „Princeza Ksenija“. Ipak, na kraju sam iznenadila i okolinu i sebe, i odabrala svoju prvu ljubav- biologiju – navela je ona.

Ukazala je na važnost što se više od  deset godina bavila baletom i folklorom, te je sa svojim ansamblima imala priliku da putuje po cijeloj Evropi. Već tada joj je, priča naša sagovornica, bilo jasno da bi voljela da proba život u inostranstvu.

– U srednjoj školi odlučila sam da će to biti Austrija, zbog svoje kulture, i moje želje da naučim njemački. Nije mi bilo teško da izađem iz zone komfora, i granica zemlje, jer sam imala ogromnu podršku svoje porodice- istakla je ona.

Obrazovanje
Upis na univerzitet u Beču, kada uživate status stranca, je, prema njenim riječima, složen proces. Kako pojašnjava, prvo je morala biti primljena na fakultet u matičnoj zemlji, zatim položiti C1 nivo njemačkog jezika, a tek onda polagati prijemni u Beču.
 -Procedura je takva da tek kada uspješno prođete sve faze, zvanično postajete njihov student – rekla je ona.
Kazala je i da se obrazovni sistem u mnogome razlikuje u odnosu na crnogorski, a ono što joj se tamo jako dopalo je mogućnost ranog usmjerenja- već na osnovnim studijama. Kako je istakla, nakon završene prve godine u kojoj se izučava kompletna opšta biologija, student dobija priliku da sam odluči u kom će pravcu nastaviti. Nude se sve grane biologije, a ja sam odabrala Mikrobiologiju i genetiku.

– Na mom smjeru dosta predavanja nije obavezno, pa student može uklopiti obaveze na fakultetu sa ostalim obavezama, onako kako njemu odgovara. Ipak, to je svakako mač sa dvije ostrice, jer se tako studiranje može odužiti, ali je, po mom mišljenju, presudna motivacija studenta- rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje kakvi su joj dalji planovi u budućoj karijeri, Kristina kaže da ne voli da planira previše unaprijed, jer smatra da nam život ponekad ponudi nešto izvnaredno, što ipak ne stoji u našem planeru.
-Ono što sa sigurnošću mogu reći, je da ću osnovne studije završiti ovdje, u Beču. Nakon toga željela bih da upišem master program. Gdje – još uvijek nisam odlučila. Toliko je divnih gradova u svijetu, da je šteta ostati na jednom mjestu- navela je ona.

Oduševljena je Bečom. Taj grad je, kako je navela Kristina,
uspio da spoji arhaično i moderno, i samim tim ima zaista puno da ponudi.

-Na kraju dana je na nama samima da odaberemo šta nas to interesuje, i čemu želimo da posvetimo vrijeme. Ja lično svoje slobodno vrijeme provodim sa prijateljima, u pozorištu, ili putujući. Kulturno umjetnički program ovog grada je impresivan, svakog mjeseca se organizuju festivali i koncerti, pa se u ponudi pronađe ponešto za svačiji ukus- priča ona.
Za manje od mjesec, kako dodaje, održava se tradicionalni koncert Bečke Filharmonije na otvorenom. Svake godine u junu, na livadama iznad dvorca Schönbrunn, više od 100.000 ljubitelja muzike iz cijelog svijeta uživa u notama najljepših svjetskih klasika.

-Te muzičke večeri, pod vedrim nebom, budu zaista magične i mislim da bi svako bar jednom u životu trebalo da bude dio ove umjetničke priče- zaključuje naša sagovornica.

N.Đ.