PREPORUKA ZDRAVLJE

KCCG: U Dječjoj bolnici urađena prva laparoskopska operacija uklanjanja ciste sa bubrega

Tim ljekara Instituta za bolesti djece i Kliničkog centra Crne Gore, koji je predvodio dječiji hirurg i urolog Saša Radović, uradio je prvu laparoskopsku operaciju uklanjanja ciste sa bubrega. Do sada su se te operacije radile u bolnicama u okruženju, međutim, sada je Dječja bolnica dobila novi laparoskopski stub. Tako će pacijenti sa sličnom dijagnozom biti operisani u Crnoj Gori, čime će se dodatno i uštedjeti.

Najkompleksniji hirurški zahvat, uklanjanje ciste s bubrega, laparoskopski je urađen prošle sedmice u Institutu za bolesti djece.

Samo dan kasnije, na isti način drugoj pacijentkinji odstranjen je cistični tumor jajnika.

– Naša pacijentkinja starosti 9 godina je poslije 48 sati puštena iz bolnice, dobrog opšteg stanja – rekao je dječiji hirurg i urolog Saša Radović.

Kako bi operacija uspjela, važno je da tim funkcioniše složno, ali i da se zasluge podijele na ravne časti.

Djeca sa sličnom dijagnozom, do sada su operisana ili klasičnim hiruškim zahvatom ili su upućivani u regionalne centre. Međutim, laparoskopski nije moguće odraditi svaku operaciju, a opet je u nekim situacijama poželjnija od klasičnog reza.

S novim laparoskopskim stubom koji je Dječja bolnica dobila kao donaciju, uštedjeće se. Biće to i podstrek hirurzima da se specijalizuju i za minimalnu invazivnu hirurgiju, kaže Radović.

Operacije koje su urađene prošle sedmice smatraju se umjereno hitnim i za njih ne postoje liste čekanja.

S novim aparatom ubuduće će se,kako kaže hirurg Radović, raditi na dnevnom nivou, jer neće biti potrebe da se pacijenti šalju u regionalne centre.

Izvor: RTCG