ART PREPORUKA

PORTO MONTENEGRO: Izložba crteža Uroša Toškovića 21. maja

Omaž jednom od najvećih slikara Crne Gore, izložba crteža Uroša Toškovića, biće simbolično otvorena 21. maja u galeriji Gayo od 20 časova.

-Ako postoji u savremnoj crnogorskoj umjetnosti umjetnik koji je živio svoju umjetnost, kod kojeg je nevidljiva granična linija odvajanja umjetnika od čovjeka, onda je to bio Uroš Tošković. Neshvatljiv, neprilagođen , zapušten, zastrašujući je stvoritelj svog djela , a takvo je i samo njegovo djelo. Uroš se nikome ne udvara, svojim crtežima, slikama, skulpturama, instalacijama…ali, ni svojim riječima, pogledima, ponašanjem. On je takav kakav jeste i to je njegova sloboda, stvaralačka i ljudska…Ona je njegov izbor koliko i usud – istakla je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović.

Uroš Tošković je svojim kontinuiranim stvaralačko – životnim peroformansom prkosio vremenu i njegovom razornom djelovanju. On je u umjetnosti tragao/pronalazio vječnost, trajnost, „koja je čovjekovoj krhkoj ljušturi, tijelu u kojem obitava uskraćena“. On je, zapravo, svojim svakodnevnim činjenjima pokušavao dokazati /demonstirati, da ni religija, ni neki drugi život različit od ovozemaljskom, ne može čovjeku pribaviti toliko potrebnu iluziju spasa…To može samo umjetnost.

-Sloboda ili digne čovjeka ili ga uništi… Nijesam bio ničiji rob. Ja sam samo rob umjetnosti…- govorio je Tošković.

kud duga