MAGAZIN PREPORUKA

SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA: Frizersko seniorsko i juniorsko prvenstvo Crne Gore u nedjelju

Podgorička Srednja medicinska škola biće 19. maja domaćin Otvorenog seniorskog i juniorskog šampionata Crne Gore ,,Memorijalni kup Slobodan Pavićević’’ u frizeraju. Organizator je Savez frizera Crne Gore.
Takmičenje je zakazano u 10:00 sati i državnog je karaktera, što podrazumijeva zakonski osnov za učenike i mentore u ostvarivanju prava definisanih zakonom. Čitava manifestacija će se održati po propozicjama i visokim kriterijumima OMC-a, planetarne frizerske organizacije koja je stala uz SFCG, pokazavši koliko vrednuje njen napor i trud u poslu
koji obavlja.
Osim takmičarskog dijela, predviđeno je održavanje stručnog seminara, kao i polaganje za zvanje žirora za najveća takmičenja, po novim pravilima OMC-a. Jedan od kandidata za ovo zvanje je Podgoričanin Dragan Marović, koji je odličnu uvertiru, kao član stručnog žirija, imao na nedavno održanom takmičenju u Torinu, na kojem su takmičari SFCG, junior Dragutin Đuković i senior Darko Knežević, osvojili treće, odnosno peto mjesto, a seniorka Mirjana Prajo deseto.
Domaćini otvorenog prvenstva Crne Gore, prema najavama iz Saveza frizera, očekuju oko 150 takmičara, mahom iz Crne Gore i regiona, a koliki značaj mu se pridaje, dovoljno govori i činjenica da su reprezentacije iz regiona, poput Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, najavile učešće sa svojim prvim timovima, kojim se predstavljaju na najvećim svjetskim smotrama.
Što se tiče domaćih učesnika, osim jedinstvene prilike za učenike srednjih škola da kroz nadmetanje saznaju koliko dobro napreduju u savlađivanju zanata u odnosu na svoju konkurenciju, seniori će imati dodatnu motivaciju jer će ovo biti i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano u Parizu septembra ove godine.
Takmičari će kreacije predstaviti u muškoj i ženskoj konkurenciji i to juniori (muški i ženski) u disciplinama ,,Minival”, ,,Svadbena frizura-Punđa” i ,,Barber cut’’ (muško šišanje i feniranje), zatim muški seniori će pokazati svoje znanje u ,,Salon Style’’ (salonska moda),,, Barber cut’’ (muško šišanje i feniranje), ,,Low skin fade cut’’ i ,,Hair tattoo’’ (Tattoo design), dok će se njihove koleginice oprobati u disciplinama ,,Svadbena frizura’’ (kombinovana kategorija sa prestiž gala style), ,,Prestige gala style’’ (kombinovana kategorija sa svadbenim frizurama), ,,Progresive salon cut’’ i ,,Avangarde look’’.
Medicinske i kozmetičke škole iz regiona i Crne Gore uzeće učešće u disciplinama Manikir i šminka – van konkurencije.