DRUŠTVO PREPORUKA

GRADSKA SLUŽBA “ZELENILO”: Uređenje i održavanje površina obaveza je korisnika

Gradska služba „Zelenilo“ d.o.o. Podgorica obratila se javnosti zbog čestih molbi građana za uređenjem zelenih površina koja su privatna vlasništva ili površine posebne namjene. Kako ističu iz te službe, prema Odluci o uređivanju i održavanju zelenih površina površine u krugu zdravstvenih, socijalnih, prosvjetnih…, i drugih ustanova, u krugu privrednih i drugih poslovnih objekata, zelene površine oko stambenih zgrada i drugih objekata su površine posebne namjene, a njihovo uređenje i održavanje dužna su da obavljaju pravna lica koja imaju prava raspolaganja, odnosno korišćenja zemljišta pod tim površinama, te s toga uređenje/košenje na navedenim lokacijama nije u njihovoj nadležnosti.

Istom Odlukom predviđene su i kaznene odredbe i to da se novčanom kaznom od 150 eura do 10.000 eura kazni pravno lice ako ne postupa u skladu sa ovom Odlukom.

-S toga molimo građane da ove slučajeve prijave Komunalnoj inspekciji, a nadležni organi će izvršiti inspekcijski nadzor i postupiti u skladu sa nadležnostima, te izdati Rješenja ustanovama i imaocima prava raspolaganja na korišćenje zemljišta, a koji ne izvršavaju obaveze iz navedene Odluke čime se direktno narušava estetski i funkcionalni efekat cjelokupnih zelenih površina u Glavnom gradu – saopštili su iz “Zelenila”.