DRUŠTVO PREPORUKA

ZAVRŠEN PRVI DANILOVGRADATION: Postavljeni temelji velikog muzičkog dešavanja

Danas je u hali Kulturnog centra opštine Danilovgrad završen prvi Gimnazija fest Danilovgradation, koji organizuju danilovgradska gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš“ i Ministarstvo prosvjete, uz podršku Opštine Danilovgrad. Manifestacijom su, kako je poručeno, nesumnjivo postavljeni temelji novog, velikog i ozbiljnog tradicionalnog muzičkog dešavanja. Nagradu za najbolju autorsku kompoziciju osvojio je bend iz nikšićke gimnazije „Ne bilo rock-a“, koji će kao nagradu snimiti autorsku kompoziciju. Nagrade za najbolji bend ponijele su grupe iz kotorske i barske gimnazije „Sunset“ i „Krug“, koji će dobiti muzičku opremu. U revijalnom dijelu nastupila je Marija Božović i bend.

Na Festu je u takmičarkom dijelu učestvovalo 10 bendova, iz svih crnogorskih gimnazija, i to:
1. KOTOR – Kotorska gimnazija – SUNSET
2. CETINJE – Cetinjska gimnazija – IVAN CRVENI
3. ROŽAJE – Gimnazija ,,30. septembar“ – SILENCE
4. NIKŠIĆ – Gimnazija ,,Stojan Cerović“ – NE BILO ROCK-A
5. BAR – Gimnazija ,,Niko Rolović“ – KRUG
6. PODGORICA – Gimnazija ,,Slobodan Škerović“ – ABISSYA
7. BIJELO POLJE – Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ – LITTLE DOTS
8. BERANE – Gimnazija ,,Panto Mališič“ – ALT
9. PLJEVLJA – Gimnazija ,,Tanasije Pejatović“ – BISERI PLJEVALJA
10. DANILOVGRAD – Gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš“ – NOEMA

Članovi benda „Ne bilo rock-a“ rekli su: „Bend smo formirali jer je to potpuno nov način sticanja prijateljstva i šansa da se podijeli zajednička ljubav prema muzici. Uglavnom sviramo rok muziku. Veoma je važno prisustvovati ovakvim događajima, jer se navikavamo na scenu, procjenjujemo talenat i stvaralaštvo i reakcije publike, koja nam daje do znanja koliko smo u stvari napredovali. Naša poruka mladima jeste da je muzika univerzalni jezik uz čiju pomoć se mogu razumjeti potpuno različiti ljudi. Cijenimo sve one koji su dovoljno talentovani da stvaraju i izvode muziku, kao i dovoljno hrabri da to podijele sa publikom i doprinesu razvoju muzičke scene.“

Članovi žirija bili su: Vladimir Maraš – kompozitor i muzički producent; Željko Milović – novinar i publicista, autor monografije o crnogorskoj rok i pop sceni (predsjednik); Vjera Nikolić – profesor klavira i izvođač džez, bluz, rok, etno i pop muzike; Mihailo Radonjić – muzičar, gitarista sastava Crveno i crno; Nina Žižić – vokalni solista. Zahvalnice takmičarima uručio je predstavnik Ministarstva prosvjete Borjan Radović.

Milica Lekić, Ministarstvo prosvjete istakla je da je atmosfera na događaju bila odlična.
– Ovo će, uvjerena sam, prerasti u jedan tradicionalnu manifestaciju, koja će se dalje širiti. Ministarstvo prosvjete i danilovgradska gimnazija su, zajedno sa opštinom Danilovgrad, pokazali da mladi imaju kapaciteta, imaju volje i znaju sta je kvalitet, i samo ih treba podržati – kazala je Lekić.

Nataša Latković, direktorica danilovgradske gimnazije, istakla je da su pokazali da obrazovni sistem može pomoći ne samo usvajanje znanja u učionici, već izgradnju jedne ličnosti.
– Poslali smo poruku da naša mladost može, hoće i prije svega zna. Postavili smo, rekla bih, temelje jednog velikog, tradicionalnog događaja – rekla je Latković.