Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POKRENUTA TURISTIČKA INICIJATIVA ,,KREATIVNA ISTORIJA BALKANA”: Predstavljanje budvanskog Starog grada u novom svjetlu

Stari grad i Citadela u Budvi postali su dio nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu. Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasljeđe Balkana i to zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour“ (CHBT). Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasljeđe: budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji; Tvrđavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini; i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.

Danas je, prvim u nizu događajem, održanim u Budvi u Crnoj Gori, započeto predstavljanje ove inicijative, a ujedno je i prezentovana jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen način turistima širom svijeta predstaviti turističke bisere kulturnog nasljeđa Balkana.

Creative History Balkans Tour: creativehistorybalkans.com

CHBT, Ivan Petrović

Na predstavljanju projekta danas u Budvi predsjednik UO Exit fondacije Ivan Petrović naglasio je da Balkan posjeduje izuzetno bogato kulturno nasljeđe kojem je neophodno brendiranje i savremena promocija putem kreativnih industrija, ali i očuvanje i održivost kroz razvoj kulturnog turizma.
– EXIT tim vjeruje i radi na tome da Balkan postane jedan od najatraktivnijih regiona svijeta u oblasti turizma i kreativnih industrija. Ovim projektom želimo da kroz priču o četiri tvrđave Balkana, predstavimo milionima turista širom svijeta da je ovaj region kolijevka i mjesto susreta brojnih civilizacija koje su postojale na ovim prostorima od pamtivijeka – rekao je Petrović.

Projekat „Creative History Balkans Tour“ dovešće do kreiranja, promocije i razvijanja regionalnog turističkog proizvoda na inovativan način, koristeći specijalizovanu internet platformu, koja će privlačiti nove generacije. Predstavljanje najljepših legendi i mitova, otkrivanje istorije ovih viševjekovnih utvrđenja i razvijanje njihovog turističkog potencijala kroz atraktivne internet sadržaje će doprinijeti turističko-ekonomskom rastu Balkana.

CHBT, Predrag Zenović

Dr Predrag Zenović ispred Opštine Budva vjeruje da će ovaj projekat otvoriti mostove između društava i država i njihovih nekad, naizgled, nepomirljivih prošlosti.
– Budvanska Citadela je, na primjer, prostor nastanka antičkog akropolisa, jedno vrijeme sjedište zetskog mitropolita, kasnije Austrougarsko vojno utvrđenje. Tvrđave predstavljaju svjedočanstva prošlih vremena, ali svojim odnosom prema prostoru u sadašnjosti predstavljaju pokretače stvaralačkog i mjesta umjetničke razmjene“, izjavio je Zenović i dodao da Služba menadžera Opštine Budva kao jedan od svojih prioriteta ima valorizaciju fortifikacione arhitekture u Budvi i njenoj okolini, te da projekat “Creative History Balkan Tour” predstavlja jednu odličnu smjernicu – kazao je Zenović.

CHBT, Jelena Papović

Za Akademsku slikarku iz Budve, Jelenu Papović, Stari Grad predstavlja posebno mjesto, jer upravo tu stvara umjetnička djela i smatra da boravak u starim utvrđenjima daje privilegiju života u vremeplovu, te da svaki kamen predstavlja portal u novi svijet.
– Pojačana senzitivnost umjetnika može sabrati energiju takvog mjesta i svevremenost jednog umjetničkog djela pretočiti u neprolaznost. Zato možda djelujemo i romantično i zaneseno onima koji znaju da iznova prolazimo istim ulicama, a iznova se oduševljavamo balkonima, crtežima vremena u kamenu, igri krovova i plavetnilu neba – rekla je Papovićeva.

Gostima je na promociji projekta „Creative History Balkans Tour“ prikazan novi pristup afirmisanja budvanskog Starog grada, jednog od najvažnijih i najznamenitijih utvrđenja na Balkanu