Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

JUBILEJ: Pet stotina godina od smrti Leonarda da Vinčija

Nedavno pronađeni portret Leonarda da Vinčija (Foto: ROYAL COLLECTION TRUST)

Svijet danas obilježava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, čovjeka ispred vremena, svestranog umjetnika, slikara čija su polja interesovanja obuhvatala muziku, anatomiju, geologiju, vazduhoplovstvo, gravitaciju, optiku, avijaciju i matematiku. Pripisuje mu se da je izumio bicikl, helikopter, avion, padobran, skafander, podmornicu, kalkulator, mehanički bubanj, mostove, kanale, hidraulične sisteme, kanalizaciju, pumpu, bušilicu, ventilator, ronilačke naočare i odijelo, mitraljez, tenk, bacače s projektilima, mehaničkog čovjeka odnosno robota, a pomjerio je granice i u anatomiji prilikom seciranja 30 leševa koje je proučavao kako bi što preciznije nacrtao čovjeka.

Foto: ROYAL COLLECTION TRUST

Istovremeno bi pisao jednom rukom, a crtao drugom. Razvio je sistem pisanja riječi unatrag, tako da njegove slike sadrže poruke koje se mogu dešifrovati samo kroz ogledalo.
Izložbe
Nedavno pronađeni portret Leonarda da Vinčija moći će uskoro da se vidi u Londonu. Izložbe će biti postavljene u Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj.

,,Pejzaž 8P” (Foto: MUSEO LEONARDIANO DI VINCI)

Crtež, koji je Leonardo nacrtao 5. avgusta 1473, kada je imao 21 godinu i nazvao ga ,,Pejzaž 8P” izložen je u rodnom selu umjetnika Vinči, u ,,Museo Leonardianu”.

Foto: ROYAL COLLECTION TRUST

Uvojak kose za koju se smatra da je Da Vinčijev pronađen je u privatnoj zbirci izvjesnog Amerikanca. Stručnjaci će izvršiti DNK analizu, a od danas taj uvojak se može vidjeti u Da Vinčijevom muzeju u Vinči.
Do 6. maja 144 Leonardova crteža biće predstavljena na 12 simultanih izložbi širom Velike Britanije, kao i Belfastu, Kardifu i Glazgovu. Naziv izložbe je ,,Leonardo da Vinči: Život u crtežima”.

Foto: ROYAL COLLECTION TRUST

Od 24. maja do 13. oktobra u Kraljičinoj galeriji u Bakingemskoj palate biće izloženo 200 crteža.

Foto: Getty images

Tapiserija ,,Posljednja večera”, zasnovana na Da Vinčijevoj fresci, biće izložena u zamku Klo Lise u Francuskoj, gdje je proveo posljednje godine života, od 1516. do 1519. To je ujedno prvi put da je tapiserija dostupna nakon što je od 16. vijeka do sada bila u muzeju u Vatikanu.

Foto: ROYAL COLLECTION TRUST

U Luvru će u oktobru biti otvorena izložba na kojoj će biti prikazana najveća kolekcija Da Vinčijevih slika.
B.R.