DRUŠTVO PREPORUKA

FLORIDA: Nastavnici od sada mogu i sa pištoljem u učionici

Zakonodavna vlast Floride odobrila je zakon koji dopušta učiteljima nošenje pištolja u učionicama, nakon što se dogodila smrtonosna pucnjava u srednjoj školi u Parklendu, s ciljem sprečavanja sličnih masakara.

Predstavnički dom Floride podržao je s 65 glasova naspram 47 zakon, nakon rasprave koja je trajala dva dana, tokom koje je republikanska većina spriječila demokratske napore da se zakon ili izmijeni, odloži ili ukine.

Senat Floride ju je odobrio prošle nedjelje s 22 glasa za i 17 protiv.

Očekuje se da će republikanski guverner Ron Desantis potpisati prijedlog zakona u zakon, omogućavajući tako školama da učestvuju u volonterskom programu „Guardian“ putem kojeg mogu omogućiti oružje onim učiteljima koji prođu 144-satnu obuku.

Bivši učenik ušetao je 14. februara 2018. u srednju školu u Parklendu, naoružan poluautomatskom puškom i počeo da puca, a tom prilikom je ubio 17 i ranio 17 osoba.

Predsjednik Donald Tramp i moćno udruženje pobornika posjedovanja oružja NRA tvrde da naoružani učitelji mogu osigurati najbolju odbranu protiv napadača koji imaju namjeru da počine masovno ubistvo.

Opozicija je upitala da li je rješenje za oružano nasilje prisutnost novog oružja, te upozorila na opasnost od neispravnog korišćenja oružja prilikom kriza, te na mogućnost da policija zamijeni učitelja pištoljem za napadača.

 

Izvor: Hina/Danas