DRUŠTVO SLAJDER

NIKŠIĆANKA MILENA MRKAIĆ U RUSIJI: Kada završim doktorske studije, vraćam se u Crnu Goru

 

Nikada ne odustaj od svojih snova. Nikšićanka Milena Mrkaić je povedena time uspjela da ostvari svoju želju. Profesionalno se usavršava u Rusiji gdje izučava doktorske studije na tamošnjem Državnom institutu za ruski jezik ,,A.S.Puškin”, a kada ih okonča planira povratak u Crnu Goru.

-Predavanja sam odslušala i usješno dala ispite, tako da sada čekam red za odbranu doktorskog rada – priča ona u razgovoru za MNE magazin.

Planira da u našoj zemlji nastavi da širi svoja znanja iz oblasti filologije, ali i da prenosi svoje utiske budućim generacijama, koje žele da studiraju u Rusiji.

Izazov

 Ona preporučuje svima da iskuse studiranje van svoje zemlje, jer je neprocjenjivo. To je, kako kaže, nešto najljepše što joj se dogodilo u životu.

– Htjela bih da preporučim svima, koji žele da počnu ili nastave studije u nekoj od stranih zemalja da budu hrabri i istrajni u ostvarenju svojih planova. Za mene je to prvenstveno bilo osamostaljivanje, preuzimanje odgovornosti za sebe, izlazak iz zone komfora, a samim tim i širenje svojih granica, znanja, svijesti, sazrijevanje kao ličnosti- navodi ona. 

Moskva je, kako ističe, dinamičan grad koji ne trpi usporenost, tako da je naučila da sve obavlja dosta brzo i efikasno.

– Stekla sam znanja iz oblasti u kojoj se specijalizujem kao i mnoga druga znanja odlazeći na razne jezičke klubove, kulturne događaje- rekla je ona. 

Odluku o studiranju u Rusiji, zapravo, je donijela još u osnovnoj školi. Kako ističe, zahvaljujući profesorici Radi Orbović zavoljela je ruski jezik i kroz tekstove, priče, pjesme rasla je ljubav i interesovanje za dubljim proučavanjem jezika.

-Tako je krenulo i nakon završene gimnazije upisala sam specijalisticke studije u Nikšiću na Filozofskom fakultetu na odsjeku za ruski jezik i književnost. Nakon specijalistickih studija, dobila sam stipendiju od Ministarstva obrazovanja Ruske federacije za upis na master studije u Moskvi- prisjeća se ona.

Studiranje na fakultetima u Moskvi je dosta skupo, s obzirom da se ona ubraja u jedan od najskupljih gradova Evrope i svijeta. Imala je, kako dodaje, sreću da dobije stipendiju zahvaljujući visokom prosjeku na specijalistickim studijama i samim tim obezbijedi studiranje na osnovu budžeta.

– Upis na fakultet nije bio jednostavan. Kriterijumi su bili dosta strogi i selekcija kandidata se obavljala na osnovu prosjeka, istaknutih rezultata na raznim takmičenjima. S obzirom da sam pobijedila na Republičkom takmičenju u znanju ruskog jezika, to mi je u velikoj mjeri pomoglo da budem izabrana od strane komisije – navela je ona.

Milena ističe i da je studiranjem na Institutu ,,A.S.Puškin” izuzetno zadovoljna, a od svega je najviše oduševilo poznanstvo sa najrazličitijim ljudima, kulturama, mentalitetima.

-Imajući u vidu da je Institut ,,A.S.Puškin” vodeća obrazovna ustanova koja se bavi problemima nastave ruskog jezika kao stranog, imala sam mogućnost da komuniciram sa studentima iz raznih zemalja svijeta i na taj način širim svoja znanja i usavršavam engleski, španski jezik. Imam puno prijatelja širom svijeta upravo zahvaljujući studiranju na ovom fakultetu- istakla je naša sagovornica.

Moskva

Govoreći o životu studenata u Moskvi kaže da je je on zaista bogat i raznovrstan. Dane provodi u istraživanjima vezanim za svoj rad, a u slobodno vrijeme ide na latinoameričke plesove, u teatar, pozorište. Često i putuje.

– I nedavno sam posjetila Bajkalsko jezero koje me impresioniralo svojom ljepotom i prirodom.  Grad vrvi od ljudi, ima toliko događaja da ponekad nije lako odlučiti gdje bi prije. Istina je da Moskva nikada ne spava. Najviše mi se dopada klizanje na ledu koje je ovdje popularno i svi uživaju u ovoj vrsti rekreacije, od djece do odraslih – kaže ona dodajući da voli da šeta kroz centar Moskve, koga ne čini samo Crveni Trg, već i Veliki teatar, predivne crkve sa šarenim kupolama, parkovi koji su uređeni i cisti.

– Takođe, volim dio grada Moscow City koji je zaista nevjerovatan sa svojim ogromnim luksuznim zgradama raznih oblika- istakla je Milena. Rusi kao narod, dodaje ona, su dosta različiti od nas, iako nas vežu zajednički korijeni.

N.Đ.