ART PREPORUKA

MAJ I JUN U KIC-U: Božo Vrećo, Gregori Privat, KIC pop hor, duhovna i drevna kultura Indije…

KIC-a ,,Budo Tomović” je za maj i jun pripremio bogat i raznovrstan program za sve generacije. Na scenama KIC-a organizovaće više od 40 programa među kojima – 16 koncerata, desetak književnih večeri, pet pozorišnih predstava, projekciju 11 filmova i četiri izložbe, najavljuju iz KIC-a.
– Muzički program KIC-a počećemo koncertom regionalno poznatog dječijeg hora iz Zagreba ,,Klinci s Ribnjaka” koji će se 6. maja prvi put predstaviti našoj publici. Premijerno gostovanje organizujemo u saradnji sa Ambasadom Hrvatske u Crnoj Gori – navode iz KIC-a.
Mlade crnogorske umjetnice Anđelija Rondović (naracija) i Tamara Jašović (klavir) veče melodrame prirediće 20. maja, a podgoričkoj publici 27. maja predstaviće se Amela Frljučkić sa svojim projektom ,,Virtuoznost harmonike” čiji cilj je spajanje savremenog i tradicionalnog stila u novom ,,ruhu”.
–  Popularnog umjetnika Boža Vreća ponovo ćemo na zahtjev publike ugostiti 16. i 17. maja, a na Velikoj sceni KIC-a nastupiće u pratnji Kadira Dogana (perkusije i bubnjevi) i Marka Nikolića (harmonika i klavir) – kažu u KIC-u.
Umjetnička škola za muziku i balet ,,Vasa Pavić” 13. maja prirediće koncert italijanske muzike, a umjetnice Svetlana Studen i Vesna Anastasja Božović predstaviće na koncertu muziku duhovne i drevne kulture Indije 28. maja.
Dramski program KIC-a organizovaće premijeru predstave ,,Suština prevare” u izvođenju polaznika KIC-ove Pozorišne radionice DODEST (8. maj). Riječ je o predstavi koju je po tekstovima Branimira Džonija Štulića adaptirao i režirao glumac DODEST-ovac Sejfo Seferović.
– U maju ćemo ugostiti plesnu predstavu ,,Magbet” Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat (29. maj), zatim predstavu ,,Persona” Centra za kulturu Bijelo Polje i ATAK-a (30. maj), a bićemo od 8. do 10. maja domaćin Prvog regionalnog stand-up festivala ,,Opuč”. Predstavu ,,Treće veče” Studentski teatar iz Podgorice premijerno će izvesti 14. maja – saopštavaju iz KIC-a.
Filmski program KIC-a predstaviće od 13. do 16. maja filmove velikana filmske režije među kojima su: ,,Pet lakih komada” (1970), ,,Grad izobilja” (1972), ,,Kalifornijski poker” (1974) i ,,Kritična tačka” (1964).
Dio trećeg izdanja revije muzičkog dokumentarnog filma ,,Rokumentarni dani” biće priređen i u KIC-u, pa će 23. maja biti prikazana tri filma iz slovenske LP trilogije: ,,Buldožder – Pljuni istini u oči” (2017), ,,Pankrti – Dolgcajt” (2006) i ,,Laibach” (2018). Gost večeri je Igor Bašin, autor scenarija za sva tri filma.
Članovi Foruma mladih pisaca KIC-a 31. maja prirediće javno čitanje poezije u okviru kojeg će publika biti u prilici da se pridruži čitanjem svojih ili stihova omiljenih pjesnika.
U maju će u KIC-u biti promovisana knjiga Rebeke Čilović ,,Album za prognane” (8. maj), zbirke poezije Zorana Mićovića ,,Sanjivo meče” (10. maj), Milana Gajića ,,Idila se u snu snila” (14. maj) i Veljka Veljovića ,,Nemiri lutajućeg pjesnika” (24. maj), a 40. godina postojanja 13. maja obilježiće i Književna zajednica ,,Mirko Banjević”.
Likovni program KIC-a nastaviće da afirmiše likovnu kulturu pa će se 6. maja našoj publici prvi put predstaviti istanbulska umjetnica Renan Ertosun izložbom slika ,,Brzina, boja i pokret”.
Zavod za školstvo, Ministarstvo prosvjete i kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori u saradnji sa KIC-om organizovaće izložbu radova učenika ,,Moje vrijednosti i vrline” (28. maj), a svoje slike 13. maja predstaviće i Jasminka Bogićević.
Jun će obilježiti, uz ostalo, koncert trija francuskog džez umjetnika Gregori Privata koji je bio nominovan za prestižnu nagradu ,,Victoires du Jazz 2015” u kategoriji ,,Džez otkriće godine”. Pored Privata u triju sviraju Kris Dženings, kontrabas i Tilo Bertolo, bubnjevi, a ovim koncertom KIC će proslaviti 21 .jun – Svjetski dan muzike.
U junu će na radost brojne publike popularni KIC pop hor (25. jun) prirediti godišnji koncert, u okviru kojeg će izvesti novi pop repertoar, pod dirigentskom palicom prof. Saše Barjaktarovića.
Gudački kvartet ,,Doclea” iz Podgorice i gudački kvintet poznatiji kao ,,Čelo kvintet” 12. juna izvodiće kamernu muziku njemačkih romantičara, a tradicionalne godišnje koncerte prirediće Muzičke škole ,,Andre Navara” (6. jun) i ,,Vasa Pavić” (7. jun). Ljetnji koncert upriličiće i Plesni centar ,,Akademija plesa” iz Podgorice (5. jun).
Baletska trupa Allegro devetu koreobajku ,,Probuđena ljepotica”, na Velikoj sceni KIC-a, premijerno će izvesti 10. juna, a Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore 17. juna prirediće koncert ,,Art mix Montenegro”.
Filmski program KIC-a i u junu obilježiće filmovi velikana filmske režije, pa će od 17. do 20. juna prikazati: ,,Bani Lejk je nestala” (1965), ,,Upoznati Forestera“ (2000), „Krupna riba“ (2003) i „Goli u sedlu“ (1969).
Predstava „Dnevnik Ane Frank“ nastala po dramatizaciji Cvetina Aničića i u režiji Dragana Kneževića biće izvedena 11. juna, a za one najmlađe 4. juna biće organizovana edukativna radionica „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ Žarka Vučinića.
Izložba fotografija „Prozor očinske kuće“ Lidije Vukčević biće otvorena 10. juna.
– Povjerenje podgoričke publike i posjećenost naših raznovrsnih sadržaja, svjedoče o tome da je kulturna politika koju primjenjujemo i više nego kvalitetna i dobro prihvaćena, pa sa zadovoljstvo ističemo da je naše programe u aprilu pratilo oko 6.500 posjetilaca – kažu u KIC-u.
Tokom maja i juna ulaz za većinu KIC- programa je besplatan.
Od ponedjeljka, 6. maja na bilternici KIC-a (radi od 9 – 20 h) zainteresovani će moći da kupe karte za koncert Boža Vreća 10 eura i za predstavu ,,Magbet” 5 eura.

kud duga