ART PREPORUKA

ART: Film Andra Martinovića ,,Između dana i noći” premijerno prikazan u Podgorici i Nikšiću

Baćović, Martinović, Drakić i Ristovski na premijeri u Podgorici, foto: Privatna arhiva

Crnogorska premijera filma Između dana i noći, reditelja Andra Martinovića, održana je 19. aprila u bioskopu Cineplexx u Podgorici, a 20. aprila u bioskopu Cinema 213 u Nikšiću.
Nakon projekcije, publici se predstavio dio autorske i tehničke ekipe koja je radila na ovom filmu, između ostalih: kompozitor Nemanja Bečanović, šminkerka Lidija Radović, glumci Jovan Krivokapić, Dubravka Drakić, Marko Baćović, Lazar Ristovski i scenarista i reditelj Andro Martinović.

Detalj sa premijere u Nikšiću, foto: Privatna arhiva

Uoči prikazivanja filma, Marko Baćović je izjavio kako ga je privukla univerzalnost priče o moralnom izboru.
– To je biblijska tema, ili tema grčke tragedije, da učiniš da neki čovjek umre da ne bi rizikovao život svoje djece. Uopšte, cjelokupan projekat je zanimljiv i bilo mi je veoma interesantno da u njemu učestvujem – kazao je Baćović.
Lazar Ristovski je ukazao na to da se ovakvi filmovi ne prave često i da je riječ o veoma značajnom filmu.
– Andro je pokazao veliko rediteljsko umijeće i umjetničko i ljudsko poštenje, baveći se temom koja je teška i osjetljiva. On je to znalački uramio u jedan okvir mjere. Glumačka ekipa je sjajna, a fotografija i montaža izvanredne – istakao je Ristovski.
Nakon projekcije, Martinović se obratio gledaocima, kazavši da nije teško snimati, teško je stati pred publiku.
– Gotovo kao u nekoj fatalnoj vezi, odnos sa filmom se završava onda kada film ode od vas. Ovo je trenutak u kojem on počinje da nas napušta i od kojeg pripada nekom drugom, pripada gledaocima – smatra Martinović.
Riječ je, podsjećamo, o dugometražnom igranom filmu koji čine tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: pred kraj Drugog svjetskog rata, u vrijeme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije. U svakoj od priča, otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja sopstvene egzistencije.
Nakon Podgorice i Nikšića, film će u maju biti prikazan u Kotoru i Budvi.
Između dana i noći premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Montrealu 2018. godine u takmičarskoj selekciji za najbolji debitantski film, i do sada je učestvovao na više međunarodnih festivala. Regionalnu premijeru imao je na 47. FEST-u u Beogradu.

This slideshow requires JavaScript.

kud duga