ART PREPORUKA

PODGORICA: Ovacije za baletsku predstavu ,,Krik” na premijeri u CNP-u

Foto: Duško Miljanić

Dug aplauz, tri izlaska na bis i ovacije pratile su kraj večerašnjeg premijernog izvođenja predstave „Krik“, u produkciji baletske trupe Ballo, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Ovaj ,,Krik” bio je namijenjen mladim ljudima, koji su ove noći činili većinu publike, a, sudeći po reakcijama, čini se da je dopro do njih.
Autorski projekat Tamare Vujošević-Mandić i Slavke Nelević pokazao je da se bez ijedne riječi, pokretom, može izraziti emocija.
Igrači Marko Radonjić, Ana Babac i Jovana Čađenović pričali su priču u šest slika, kroz pokret i muziku Kevina Meklauda. Prikazani su međuljudski odnosi kroz agresiju, netoleranciju, samoživost, frustraciju, bijes, očaj i nasilje.
Zatvor je u nama, rečeno je ovom predstavom. Ali u nama su i sloboda i snaga da kriknemo i probijemo rešetke tog ,,zatvora”, da se prolomi krik. Da je ljubav ključ, prikazano je lupanjem srca, kroz muziku tanga.
– Uzbuđena sam. Igrači su dali maksimum, energija je bila veoma dobra i bilo je emocija. To mi je bilo važno – prenijela je nakon predstave utiske Tamara Vujošević-Mandić.
Slavka Nelević rekla je da je krik potreba za slobodom, za ljepotom i ljubavlju.
– Neka naša intimna potreba za krikom, takođe, pošto kričimo i vrištimo evo već 18 godina, neuspješno. Niko nas ne čuje osim ove divne publike koja je došla da nas isprati večeras i povelikog broja ljudi koji poštuju ono što radimo. Podržavaju nas u tome, ali za dobro plesa i plesnog teatra u Crnoj Gori i budućeg napretka trebalo bi da još neko čuje ovaj naš krik – kazala je Nelević.
B.R.

kud duga