ART SLAJDER

DIREKTORICA DANILOVGRADSKE GIMNAZIJE NATAŠA LATKOVIĆ: ,,Danilovgradation“, prilika za promociju talenata i kvalitetne muzike


Gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, sa Ministarstvom prosvjete i uz podršku Opštine Danilovgrad, organizuje 10. maja na platou pored rijeke Zete, ispod gradskog mosta, takmičenje gimnazijskih bendova pod nazivom ,,Danilovgradation”.
Bendovi koji će se takmičiti su: Kotor – Kotorska gimnazija – Sunset, Cetinje – Cetinjska gimnazija – Ivan Crveni, Rožaje – Gimnazija ,,30. septembar“ – Silence, Nikšić – Gimnazija ,,Stojan Cerović“ – Ne bilo rock-a, Bar – Gimnazija ,,Niko Rolović“ – Krug, Podgorica– Gimnazija ,,Slobodan Škerović“ – Abissya, Bijelo Polje – Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“ – Little dots, Berane – Gimnazija ,,Panto Mališič“ – Alt, Pljevlja – Gimnazija ,,Tanasije Pejatović“ – Biseri Pljevalja, Danilovgrad – Gimnazija ,,Petar I Petrović Njegoš“ – Noema.
U revijalnom dijelu nastupiće Marija Božović & Band.
– Ako može „Californication“ što ne bi moglo „Danilovgradation“ – uz osmijeh kaže  dama koja je došla na ideju da se organizuje ovo takmičenje, direktorica Gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš“ Nataša Latković.
Ona dodaje da pripreme teku kako je i planirano.
– Još prije Nove godine sam nezvanično informisala direktore crnogorskih gimnazija o svojoj zamisli. Svi su oduševljeno prihvatili ideju tako da su njihovi bendovi na vrijeme počeli da se pripremaju. Pozitivan stav kolega u odnosu na ideju o ovom takmičenju za mene je bio vjetar u leđa u traženju sponzora i u konačnom dobijanju saglasnosti i podrške od strane Ministarstva prosvjete i opštine Danilovgrad. Članovi volonterskog kluba Gimnazije imaju ulogu domaćina, u kojoj su se već više puta uspješno pokazali. Osmišljen je i vizuelni identitet takmičenja, a u toku je izrada promo materijala. Prevoz takmičara i njihovih navijača takođe je dogovoren… Ma, biće sve spremno 10. maja – poručuje naša sagovornica.
Savremena nastava, ističe Latković, akcenat stavlja na vannastavne aktivnosti i individualizaciju u nastavi, pa djeca najbolje otkrivaju svoje afinitete i talente kroz aktivnosti koje im ne nameće redovna nastava.
– Naši talentovani učenici, članovi školskog benda, gotovo svaki slobodan trenutak u Školi koriste da sebe i druge relaksiraju svirajući, a i nezamislive su školske proslave bez njihovog učešća. U jednom trenutku, slušajuči ih tako, pomislila sam da tu lijepu atmosferu koju prave svirajući treba da podijele sa što više ljudi. Kako ništa drugačije nije ni u ostalim gimnazijama, ideja o takmičenju gimnazijskih bendova spontano je našla svoj put do realizacije – objašnjava Latković za MNE magazin.
U danilovgradskoj gimnaziji, dodaje ona,muzika je već dvije godine prateći segment nastave jer su ukinuli zvono za kraj časa i slušaju muziku za čiji izbor su zaduženi učenici koji pohađaju nastavu iz izbornog predmeta Muzika moj jezik.
– U izboru kompozicija za ,,Danilovgradation“ dominira rock. Nigdje nije rečeno da mora biti rock, ali se to gotovo svima podrazumijevalo. Gimnazijalci su to. Oni tradicionalno njeguju kvalitetan i čvrst zvuk – smatra Latković.
Podrška Ministarstva prosvjete i opštine Danilovgrad je bila odlučujući faktor za realizaciju ključnih koraka u organizaciji takmičenja.
– Kako je Ministarstvo prosvjete i do sada podržavalo projekte u kojima se učenicima pruža mogućnost edukacije van učionice tako se i takmičenje „Danilovgradation“ uklopilo u tu vrstu aktivnosti. S druge strane, sa opštinom Danilovgrad imamo izuzetnu saradnju u svim oblastima djelovanja i njihova podrška do sada nikad nije izostala. Ove godine obilježava se 150 godina postojanja Danilovgrada pa se i ovo takmičenje uklapa u aktivnosti u okviru obilježavanja ovog značajnog jubileja – kaže naša sagovornica.

Sama ideja da se okupe crnogorske gimnazije na jednom mjestu ovako lijepim povodom obradovala je gimnazijalce, pa je poruka događaja da nisu svi mladi ljudi konzumenti nekvalitetne muzike u čijim tekstovima nema zdrave poruke.
– Svjedoci smo da se nekim „zvijezdama“ iz regiona, čiji su tekstovi, muzika, a naročito prateći spotovi odraz potpuno poremećenih vrijednosti u društvu, daje veliki medijski prostor, a da ne govorimo o dostupnosti ovakvih sadržaja preko Youtube kanala i društvenih mreža. Gimnazijalci će ovim takmičenjem izraziti svoj bunt protiv ovih pojava u društvu, jer nije gimnazijalac ako nije buntovan i ako ne reaguje. Sigurna sam da će njihova poruka imati odjeka među mladim ljudima, naročito sada kada znam kakav su izbor već poznatih kompozicija napravili za takmičenje, a i njihovi autorski tekstovi su jedna vrlo ozbiljna priča. Vjerujem da će se takmičenjem postići cilj koji je zacrtan i da će se mladi podstaći na praćenje i praktikovanje kvalitetnih sadržaja – ističe Latković.
Svaki bend je, dodaje ona, dobio zadatak da spremi tri pjesme, jednu na našem jeziku, jednu na nekom stranom i autorsku, objašnjava Latković.
– Najviše je bilo polemike oko toga da li je autorska pjesma prezahtjevan zadatak za njih, ali pokazalo se da je za gimnazijalce baš to bio jak motiv i podstrek za rad jer je prva nagrada upravo snimanje autorske pjesme koju žiri proglasi najboljom. Druga i treća nagrada dodijeliće se na osnovu kompletnog utiska koji bend ostavi na žiri, dakle svirajući sve tri kompozicije. Sponzor prve nagrade je organizacija PAM, drugu nagradu sponzoriše Muzički magazin Glorija gdje će drugoplasirani bend izabrati nešto od muzičke opreme u vrijednosti od 300 eura. Za treću nagradu pobrinula se firma Euro-Unit koja će trećeplasiranom bendu pokloniti električnu gitaru. Sva tri nagrađena benda poći će na jednodnevni izlet zahvaljujući Atlas Tours-u iz Podgorice. Ova zajednička nagrada me posebno raduje jer daje mogućnost bendovima da se bolje upoznaju i možda uspostave saradnju, a ne da završe druženje na samom takmičenju – smatra naša sagovornica.
Imena članova žirija naša sagovornica za sad ne otkriva, ali dodaje da će za nekoliko dana i tu informaciju objaviti na školskoj Facebook stranici, koju redovno update-uju jer su brojne aktivnosti koje svakodnevno organizuju u školi.
Realizaciju takmičenja „Danilovgradation“ pomogli su, kaže Latković, osim pomenutih sponzora nagrada, i brojni drugi prijatelji ovog takmičenja: Policijska akademija, Montecco, Kafe picerija „Obala“, Turistička organizacija Danilovgrad, Univerzitet Donja Gorica, UBNOR i Antifašisti Danilovgrad, Crna Gora COOP.
B. R.

kud duga