MAGAZIN PREPORUKA

CENTREVILLE HOTEL&EXPERIENCES: Upriličena prezentacija ,,Turske kuhinje i turske kafe”

U CentreVille Hotel & Experiences u Podgorici, u organizaciji Instituta Yunus Emre Podgorica, sinoć je upriličena prezentacija ,,Turske kuhinje i turske kafe“.

Tokom večerašnje prezentacije, posjetioci su imali priliku da degustiraju neka od čuvenih jela tradicionalne turske kuhnije, koja je pripremao svjetski poznati šef kuhinje Omur Akkor.

Direktor Instituta Yunus Emre Podgorica, Džan Gurai, poželio je dobrodošlicu, i ukazao na važnost datuma, budući da se juče obilježavala 99. godišnjica nacionalnog suvereniteta Turske.

– Danas obilježavamo 99. godišnjicu nacionalnog suvereniteta, i praznik djeteta. na dan 23. april 1920. godine osnovana je prva velika narodna skupština i proglašena suverenost turskog naroda. Osnivač Republike Turske, veliki Mustafa Kemal Ataturk, ovaj praznik posvetio je djeci. Turska je prva i jedina zemlja koja praznik posvjećuje djeci iz cijelog svijeta, te ovom prilikom čestitam praznik prvo mališanima iz Crne Gore, potom i djeci cijelog svijeta– kazao je Gurai.

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori, NJ.E. Songul Ozan, izrazila je zahvalnost organizatorima događaja, i naglasila značaj današnjeg dana za Republiku Tursku.

– Danas je za nas veoma važan dan. Na današnji dan je postavljen prvi kamen temeljac naše države, veliki Mustafa Kemal Ataturk je ovaj dan proglasio praznikom suvereniteta Republike Turske i praznikom djeteta. Danas smo ovaj praznik već slavili sa našim prijateljim i prijateljskim institucijama, i ovo je neka posljednja stanica, proslavljamo večeras sa vama. Želim da se zahvalim svima koji su se potrudili za organizaciju ovog večerašnjeg događaja, a na prvom mjestu direktoru Instituta Yunus Emre Podgorica, kao i  Omuru Akkoru, i potpredsjedniku Asocijacije za očuvanje kulture turske kafe i istraživanja – kazala je ambasadorka.

Ivana Japundžić iz Instituta Yunus Emre Podgorica, predstavila je poznatog turskog kuvara Omura Akkora.

-Omur Akkor je predavač na univerzitetu u Turskoj, na smjeru Gastronomija, iz tri predmeta: Istorija anadolske kuhinje, Osmanska kuhinja i Turska kuhinja. Posljednjih 15 godina, za potrebe istraživanja o turskoj kuhinji, obišao je 81 opštinu i završio projekat ,,250 000 kilometara za tursku kuhinju“. Kao rezultat ovih putovanja, 2016. godine objavljeno je prvo izdanje njegovog putopisa u vezi gastronomije, kao i drugo izdanje 2018. godine. Njegovih osam knjiga o kulturi turske kuhinje, kao i tri knjige prilagođene osobama oštećenog vida, objavljene su na šest jezika. U Turskoj i inostransvtu organizuje seminare na temu ,,Zdrava hrana“ , ,,Turska kuhinja“, ,,Klutura kuhinje“, ,,Najstarija jela Anadolije“, a njegova emisija o kuvanju emituje se na brojnim emisijama – kazala je Japundžić.

Šef kuhinje, Omur Akkor, gostima je predstavio bogati meni, pojašnjavajući iz kojeg perioda datiraju ta jela.

-Večeras sam pripremio meze koje vole Turci. Takođe, već 25 godina radim na arheologiji jela u Turskoj, pa sam zato izabrao jedno anadolsko istorijsko jelo. Spomenuo bih Keškek, kao jelo koje je jedno od prvih napravljenih u svijetu – pravljenje ovog jela datira još iz doba kada ljudi počinju da uzgajaju pšenicu, i tu istu pšenicu stavljaju na šporet i satima pripremaju. Ja sam to jelo danas pripremao sedam sati. Tu je i jelo koje potiče iz Osmanskog perioda, i smatra se jelom koje je najviše volio Sultan Abdülaziz, a dezert koji sam za večeras pripremio potiče iz 13. vijeka – objasnio je Akkor.

Posjetiocima je poslužena i tradicionalna turska kafa, o kojoj je govorio potpredsjednik Udruženja za očuvanje kulture turske kafe i istraživanja Osman Serim.

Osman Serim je započeo svoju karijeru 1976. godine kroz angažmane na različitim pozicijama u hotelima i restoranima Evrope, Amerike i Turske. Član je brojnih domaćih i inostranih asocijacija za gastronomiju, u raznim časopisima objavljuju se njegovi tekstovi o hrani piću. Organizuje seminare u vezi pića i hrane, učestvuje na predavanjima inostranih organizacija. Tokom karijere koja traje 40 godina, napisao je brojne knjige, od kojih je dio objavljen u Americi, Engleskoj i Koreji.

-U toku jednog dana u svijetu se popije oko tri milijarde kafe. Od ovog broja, na uzorku od 200 kafa, napravi se jedna turska kafa, kao i pet espreso kafa. Zemlja koja najviše privređuje od kafe jeste Italija, a kao proizvođač na prvom mjestu je Brazil. Priča o kafi počinje u Etiopiji, u 11. vijeku prelazi na Arabijsko poluostrvo. 1548. godine glavni komadant Odzemir paša osvaja Jemen, i donosi iz Jemena kafu u Istanbul. Prva kafedžinica u Istanbulu je otvorena 1556. godine.  Zapad i zapadne zemlje su se upoznale sa kafom tek poslije osmanskih osvajanja, najprije Italija, zatim Engleska, Francuska, Austrija, a kasnije i Amerika zahvaljujući Engleskoj. Do 1880. godine u čitavom svijetu se kafa priprema na turski način, a to se zadržalo i sada. Zahvaljujući Ministarstvu kulture i turizma Turske, na UNESCO-voj listi je turska kafa stekla pravo da bude kandidat, i 2013. godine je proglašena za prvo tečno piće koje je našlo na UNESCO-voj listi – ispričao je Serim ,,Priču turske kafe“.

Večerašnjoj prezentaciji pristustvovao je i veliki broj zvaničnika.

This slideshow requires JavaScript.

D.Markuš

Foto: B. Šekularac