ART PREPORUKA

TIVAT: Festival klasične muzike – Mediteranske note od 21. do 29. juna

Koncertom “Quartetto Energie Nove“ iz Švajcarske u Centru za kulturu Tivat jei zvanično najavljen drugi festival klasične muzike Mediteranske note. Od 21. do 29. juna svjetski virtuozi će nastupati na nekoliko koncertnih podijuma u Tivtu.

-U kreiranju programa čitavog festivala bili smo jako ambiciozni. Imao sam jako ambiciozne ideje da se vanvremenska djela, najvažnija dijela iz klasičnog repertoara, predstave Tivatskoj publici. Večeras smo čuli jedan od takvih djela, jedan od poslednjih Betovenovih kvarteta, Kvartet u B duru – kazao je Ivan Vukčević umjetnički direktor Festivala Mediteranske note.

On je objasnio da su svi muzičari koji su odabrani da nastupe na festivalu u junu “najvećeg mogućeg nivoa”. Muzičari sa najzvučnijim imenima su violinistkinja Bajba Skride i violinista Roby Lakatos. Takođe i violončelistkinja Herijet Krajh i pijanistkinja koja dolazi iz Gruzije Nino Gvetadze.

– Zdravstveno stanje bilo kojeg društva, odraz je stanje kulture. To je princip i primjer svugdje po svijetu. U Crnoj Gori naša dužnost kao umjetnika je da promovišemo svoju djelatnost, umjetničku djelatnost. Programi su jako zahtjevni i umjetnici su najvećeg renomea. Mislim da crnogorska publika zaslužuje da prisustvuje takvim koncertima koje inače možete gledati u najvećim Evropskim centrima i po najvećim Evropskim festivalima – kazao je on.

Festival počinje na Svjetski dan muzike – 21. juna, koncertom Baibe Skride i Solista Menjuhinove akademije u Centru za kulturu Tivat u 21.30h. Skride je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih violinistkinja današnjice, koja nastupa kao solista Berlinske i Njujorške Filharmonije.

Dan kasnije, 22. juna, solisti Menjuhinove akademije nastupiće na Luštici. Ansambl čine mladi violinisti, violisti i čelisti izuzetnog talenta, čija se virtuoznost smatra svojevrsnom atrakcijom na klasičnoj sceni, i koji nastupaju na najprestižnijim koncertnim podijumima u svijetu.

Kvartet Energie Nove iz Švajcarske i Irina Zaharenkova iz Estonije nastupaju 23. juna. Kvartet Energie Nove nastupao je na najvećim festivalima u Evropi. Zaharenkova je jedna od najistaknutijih klaviristkinja svoje generacije, koja je svirala na prestižnim svjetskim festivalima i trijumfovala na najznačajnijim međunarodnim klavirskim takmičenjima.

Gudački Trio Skride/Vukčević/Naveran (Baiba Skride, Ivan Vukčević i Pablo de Naveran) će izvesti ekskluzivan koncert u Chedi hotelu u Luštici Bay, 24. juna.

25. jun je rezervisan za Trio koga čine Nino Gvetadze, jedne od najuglednijih pijanistkinja i kamernih umjetnica današnjice i Olega Kaskiva, jedan od najtraženijih solista i kamernih muzičara svjetskog renomea, koji je ujedno i jedan od najuticajnijih pedagoga (profesor violine na međunarodnoj Menjuhinovoj muzičkoj akademiji) i Milana Reriha, virtuoza na klarinetu svjetske reputacije.

Gudački sekstet predstavće se publici 27. juna.

Festival se završava 29. juna koncertom Roby Lakatoš tria i Crnogorskog Simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Nade Matošević, u Sinhro Hali u Porto Monetenegru.

Roby Lakatoš slovi za jednog od najuspješnijih violinista, koji je jednako poznat kao izvođač klasične muzike, ali i džez i tradicionalne romske muzike.

Svi koncerti počinju u 21.30h. Ulaz za sve posjetioce je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Opštine Tivat, Ministarstva kulture, Porto Montenegra i Luštice Bay.

kud duga