MAGAZIN SLAJDER

OŠ ,,SAVO PEJANOVIĆ”: Održana radionica oslikavanja odjeće sa kreatorkom Marinom Banović-Džuver

Danas je u JU OŠ ,,Savo Pejanović” u Podgorici održana radionica na temu oslikavanja odjeće. Gošća škole bila je modna dizajnerka Marina Banović-Džuver. Tema je bila slobodna, pa su ideje i kreativnost učenika došli do izražaja na odjevnim predmetima koje su osmislili, a  prikazaće ih na modnoj reviji u okviru svečanosti za Dan škole.

Marina je bivša učenica ove škole i kaže da joj je bila čast da se vrati u svoju školu i organizuje ovu radionicu.

-Za pohvalu su ovakve aktivnosti koje dodatno popularišu školu. OŠ ,,Savo Pejanović” ima svoju istoriju i činjenica da je to prva osnovna škola u glavnom gradu dovoljno govori o njenom značaju i potrebi da joj se vrati stara slava-kaže Marina za naš portal.
Dodaje da je jake emocije vežu za  osnovnu školu koju je završila s diplomom Olge i Sava Pejanovića, narodnih heroja.

Marina kaže da je raduje činjenica da djeca  pokazuju interesovanje za modni dizajn i da je sa njima zadovoljstvo raditi.

-Ovo je zanimljiv projekat. Slobodna je tema i riječ je o oslikavanju odjeće, ne samo majica. Nismo željeli da imaju  zadatu temu nego da njihova kreativnost dođe do izražaja. Učenici su zainteresovani za rad, postavljaju pitanja, govore o značaju umjetnosti-kaže dizajnerka.

Gordana Mijanović, profesorica likovnog u O.Š. ,,Savo Pejanović“ zadovoljna je ovim projektom koji je, kako kaže, okupio talentovanu djecu.

– Djeca su danas mali modni kreatori. U radu koriste akrilne boje i boje za platno.Ideju za ovu radionicu predložila je Marina Banović – Džuver prilikom nedavne posjete školi. Mi smo prihvatili tu njenu sjajnu ideju i odlučili da realizujemo malu modnu reviju koju ćemo prikazati na proslavi Dana škole. Sve su ovo talentovana djeca. Većina njih dolaze na časove likovne sekcije, a imamo i učenike nižih razreda, među njima i djevojčicu iz prvog  koja je izrazila želju da dolazi, tako da je i ona član likovne sekcije. Sve su to djeca koja su spremna da rade. Jer, nije dovoljno biti talentovan nego i raditi-kazala je Mijanović. 

Direktorica škole Vesna Stojanović navodi da je zadovoljstvo što su u prilici da ugoste bivše učenike koji su sada prepoznatljivi i uspješni u profesijama kojim se bave.


– Do sada smo upriličili gostovanje Dejana Savićevića, Nikole Ivanovića, Srđe Bulatovića,  Andrijane Božović…Organizovali smo i gostovanje  Edina Krnića, koji nije bio učenik naše škole. Smatramo da svi ljudi koji koji su dali svoj pečat životu ovog grada, ove države, zavređuju da budu gosti i da budu dobar primjer djeci na njihovom putu sazrijevanja. Ovu školu su od 1954. godine završile hiljade i hiljade učenika, pa ona zaslužuje da bude sačuvana i da ponovo doživi staru slavu i renome koji je nekada imala-kaže direktorica Stojanović. 
Direktorica za sutra najavljuje novu aktivnost u okviru koje će učenice četvrtog razreda, u sklopu partnerstva sa  ,,Igramiranje.me“ i u saradnji sa Glavnim gradom i Mtel digitalnom fabrikom biti gošće Centra za kompetencije i pratiti predavanje o programiranju i sajber nasilju, a sve u cilju obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac