PREPORUKA ZDRAVLJE

DA LJUBIMO DA PROĐE: Istraživanja potvrdila da najstariji lijek na svijetu djeluje

Ilustracija

Djeca i roditelji znaju šta se uradi kada dijete padne i ogrebe se – poljubi se da prođe. Sada je stiglo i naučno objašnjenje ovog najstarijeg lijeka na svijetu.

Znalo se oduvijek da pljuvačka ima nekakav uticaj na bolje zarastanje rana, no nije se znalo kakav i koliki, stručnjaci tvrde da poljubac zaista može ubrzati oporavak.

Ključ je u pljuvačci, što je i razlog zašto rane u ustima brže zarastaju.

-Ova otkrića otvaraju nove alternative za bolje razumijevanje pozadine zarastanja rana u ustima i na koži. Vjerujemo da je ovo korak naprijed u dizajniranju boljih pristupa za efektnije zarastanje rana i na drugim mjestima na tijelu, osim sluzokože usta – rekao je profesor Visente Tores sa Univerziteta u Čileu.

Tokom istraživanja testirali su učinke histatina-1 na nove krvne sudove. Pokazalo se da molekul podstiče stvaranje novih krvnih sudova i poboljšava migraciju ćelija. Naučnici su već počeli da koriste ove molekule za stvaranje materijala i implantata koji će pomoći bržem zarastanju rana.

-Dosad je bilo poznato da peptid histamin-1, koji pljuvačka sadrži u velikim količinama, poboljšava pokretljivost ćelija u ustima laboratorijskih životinja. No nije nam bilo poznato da je ključan za stvaranje novih vena – objasnio je prof Tores. Sada je mnogo jasnije zašto životinje, a i djeca, ližu svoje rane.

 

Izvor: 24sata