DRUŠTVO PREPORUKA

ŽABLJAČANKA VESNA BOŽOVIĆ U KINI: Stiče znanje iz oblasti analize podataka i uči jezik

Žabljačanka Vesna Božović u Kini izučava master studije gdje stiče znanja iz oblasti analize podataka, a nakon toga planira da se zaposli u inostranstvu, jer kaže da za takvim kvalifikacijama ne postoji potreba u Crnoj Gori.
Ona je u razgovoru za MNE magazin ispričala i da bi kasnije, ukoliko bude mogućnosti, voljela da svoje znanje iskoristi za doprinos razvoju ove oblasti u Crnoj Gori.

Master

Nakon podgoričke gimnazije, završila je osnovne studije na Elektrotehnickom fakultetu u Podgorici, na odsjeku Energetika i automatika, a za master studije je izabrala Softversko inženjerstvo na institutu Harbin Institute of Technology, u Harbinu, u Kini. Trenutno je na drugoj godini.

-Master tezu radim u laboratoriji za softversko inženjerstvo i big data i imam čast što sam okružena studentima koji su dobri poznavaoci te oblasti i koji su uvijek spremni da sa mnom podijele svoje znanje. Takođe, sviđa mi se to što se na fakultetu često organizuju predavanja gostujućih stranih profesora, tako da sam imala priliku da prisustvujem predavanjima profesora čije sam naučne radove čitala- istakla je naša sagovornica.

Kaže da je kod nje uvijek postojala želja da živi i školuje se u inostranstvu.

– Mislim da je jedan od razloga to što sam još kao mala, čitajući o piscima čije sam knjige voljela, stvorila tu ideju da izloženost drugačijoj kulturi, jeziku i društvu, može na poseban način oblikovati našu ličnost. To se u mom slučaju i ostvarilo i mogu reći da me je ovo iskutvo učinilo hrabrijom i samosvjesnijom- kaže ona.

Prije dolaska u Kinu priznaje da nije znala ni riječ njihovog jezika. Iako je, kako pojašnjava, pokušala da nauči neke osnovne riječi, ubrzo je odustala uz komentar da je jezik izgrađen na tonovima jednostavno pretežak za nju.

– Kada sam tek stigla u Harbin, prva stvar koja me je iznenadila bila je to što su gotovo svi strani studenti znali da pričaju na kineskom. Naravno, takvo okruženje me je odmah motivisalo da se više potrudim i počnem da ozbiljnije učim jezik. Nešto što mi je djelovalo kao potpuno nemoguće, sada je jedan od ciljeva na čijem ostvarenju postepeno radim-priča Vesna.

Prijateljstva

Gotovo svakodnevno se, dodaje ona, iznova oduševi time koliko su Kinezi prijateljski nastrojeni i koliko su spremni da izađu u susret i pomognu. Kako kaže, voli to što je Kina veoma bezbjedna i tehnološki razvijena.

-Kada izlazim napolje, dovoljno je da sa sobom ponesem mobilni telefon jer je svaku kupovinu moguće obaviti mobilnim plaćanjem preko skeniranja QR koda. Osim ove funkcionalnosti, aplikacije kao što su WeChat i Alipay omogućavaju online trgovinu, plaćanje računa, rezervaciju hotela, kupovinu avionskih karata… sve uz korišćenje samo mobilnog telefona – navodi naša sagovornica.

Govoreći o tamošnjem životu, istakla je da su zime u Harbinu duge i veoma hladne, sa temperaturama do -30°C. Za ovakve vremenske uslove, kaže ona, nose obuću i odjeću obloženu krznom, perjane jakne i maske.

-U decembru je svake godine svečano otvaranje festivala ledenih skulptura, tako da, uprkos niskim temperaturama, turisti iz svih krajeva svijeta pohrle da vide ovaj bajkoviti ledeni grad – priča ona.

U Kini, ističe ona, takođe, postoji kultura odlaska u restorane i cijene su povoljne, čak i za studente.

– Ovo me je na početku iznenadilo jer sam u Crnoj Gori navikla da sa kolegama idem na kafu, dok je ovdje druženje najčešće uz ručak ili večeru. Iako sam najčešće u društvu koje je ne samo iz različitih država, već i različitih kontinenata (Afrika, Azija, Sjeverna Amerika, Evropa), uvijek se sporazumijevamo na kombinaciji engleskog, kineskog i ruskog, tako da je neizbježno učenje novih riječi iz raznih stranih jezika.

Kada je neko od Kineza pita odakle je, uvijek se oduševe kad saznaju da je Crnogorka. Mlađi Kinezi, kaže ona, našu državu prepoznaju po uspješnim sportistima.

– A stariji najčešće znaju za Jugoslaviju i film ,,Valter brani Sarajevo”, pa im onda objasnim da je danas Crna Gora nezavisna država – zaključuje priču naša sagovornica.

N.Đ.