DRUŠTVO PREPORUKA

TIVAT: Večerašnji koncert “Quartetto Energie Nove“ najava festivala klasične muzike ,,Mediteranske note”

Koncertom “Quartetto Energie Nove“ iz Švajcarske u Centru za kulturu Tivat, večeras će od 20:30 sati i zvanično biti najavljen drugi festival klasične muzike ,,Mediteranske note”.

Festival počinje 21. juna na Svjetski dan muzike i trajaće do 29. juna. Tokom devet dana festivala, Tivat će biti muzička prijestonica ovog dijela svijeta, u kojoj će se predstaviti neki od najvećih svjetskih virtuoza, poznatih po nastupima u koncertnim dvoranama Njujorka, Pariza, Berlina…

-Crnogorska publika biće u prilici da čuje i, vjerujem, uživa u vrhunskim vanvremenskim djelima klasične muzike. Izborom repertoara, ali i solista, nastojali smo da zadovoljimo ukus najzahtjevnijih poznavalaca muzike. Uvjereni smo da će u koncertima jednako uživati svi posjetioci, i da će doživjeti nezaboravne trenutke – izjavio je umjetnički direktor „Mediteranskih nota“, Ivan Vukčević. Vukčević je i osnivač kvarteta, čijim će koncertom večeras biti najavljeno drugo izdanje festivala.

Tokom festivala će se održati sedam koncerata. Četiri će se održati u Centru za kulturu Tivat, na Maloj sceni (21, 23, 25. i 27. juna), dva u Luštici Bay (22. i 24. juna), a završni koncert, 29. juna u Porto Montenegru.

-Tivat je kulturna adresa na kojoj stanuju prestižni, kvalitetni i internacionalni umjetnički događaji. Naš grad je tradicionalno, već dugi niz godina, dom atraktivnih kulturnih programa. Razvoj novih umjetničkih dešavanja, muzičkih i drugih festivala pravi inovativni iskorak kojim se Tivat pozicionira na mjestu lidera i kada su kulturne manifestacije u pitanju. U tom smislu ,,Mediteranske note” su vrlo važan program kulturnog ljeta u Tivtu – izjavila je sekretarka Sekretarijata za kulturu, Dubravka Nikčević.

Cilj festivala ,,Mediteranske note” je, kako ističu organizatori, da zaživi kao tradicionalna manifestacija po kojoj će Tivat i Crna Gora biti prepoznatljivi kao destinacija izvrsne kulturne i umjetničke ponude.

-Inspirativan ambijent kakav je Porto Montenegro podstiče na kreativnost tako da koncept harmonizacije nove urbane cjeline sa profilisanim kulturnim sadržajima možemo tumačiti kao svojevrsni umjetnički refleks. Pažljivo odabrani muzički programi i atraktivni učesnici visokih izvođačkih dometa veoma dobro korespondiraju sa prostorom, prirodnim okruženjem, ljudima…. Simboličan početak manifestacije 21. juna, kada se i globalno proslavlja Svjetski dan muzike, nagovještava muzičku svetkovinu tokom čitavog trajanja festivala ,,Mediteranske note” – izjavila je savjetnica za muzičku djelatnost Ministarstva kulture Crne Gore, Dobrila Popović.

Festival počinje 21. juna, koncertom Baibe Skride i Solista Menjuhinove akademije u Centru za kulturu Tivat u 21.30h. Skride je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih violinistkinja današnjice, koja nastupa kao solista Berlinske i Njujorške Filharmonije.

Dan kasnije, 22. juna, Solisti Menjuhinove akademije, nastupiće na Luštici. Ansambl čine mladi violinisti, violisti i čelisti izuzetnog talenta, čija se virtuoznost smatra svojevrsnom atrakcijom na klasičnoj sceni, i koji nastupaju na najprestižnijim koncertnim podijumima u svijetu.

23. juna, nastupaju Kvartet Energie Nove iz Švajcarske i Irina Zaharenkova iz Estonije. Kvartet Energie Nove nastupao je na najvećim festivalima u Evropi. Magija ovog ansambla da zaintrigira maštu publike, plijeni već nakon prvih taktova .

Zaharenkova je jedna od najistaknutijih klaviristkinja svoje generacije, koja je svirala na prestižnim svjetskim festivalima i trijumfovala na najznačajnijim međunarodnim klavirskim takmičenjima.

Gudački Trio Skride/Vukčević/Naveran (Baiba Skride, Ivan Vukčević i Pablo de Naveran) će izvesti ekskluzivan koncert u Chedi hotelu u Luštici Bay, 24. juna.

-Budući da Luštica Bay već podržava tri velika i međunarodno renomirana festivala u Boki, podrška Mediteranskim notama je novi podsticaj razvoju kulture i umjetnosti u Tivtu ali i kvalitetnim umjetničkim programima koje želimo da vidi naša publika u Luštici Bay. Naša, sada već tradicionalna partnerstva sa ovim festivalima, pozicioniraju Lušticu Bay kao novi grad, odnosno turističku destinaciju koja ima već formiranu kulturnu scenu – izjavila je PR konsultant Luštice Bay, Dragana Bećirović.

U okviru ovog događaja, 25. jun je rezervisan za Trio koga čine Nino Gvetadze, jedna od najuglednijih pijanistkinja i kamernih umjetnica današnjice, Oleg Kaskiv, jedan od najtraženijih solista i kamernih muzičara svjetskog renomea, ujedno i jedan od najuticajnijih pedagoga (profesor violine na međunarodnoj Menjuhinovoj muzičkoj akademiji) i Milan Reriha, virtuoz na klarinetu svjetske reputacije, redovni kao solista vodećih orkestara.

Publici će se, 27. juna, predstaviti Gudački sekstet.

Festival se završava 29. juna koncertom Roby Lakatoš tria i Crnogorskog Simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Nade Matošević, u Sinhro Hali u Porto Monetenegru.

Roby Lakatoš slovi za jednog od najuspješnijih violinista, koji je jednako poznat kao izvođač klasične muzike, ali i džez i tradicionalne romske muzike.

-Porto Montenegro je ponosni partner festivala ,,Mediteranskih nota” koji okuplja neka od najzvučnijih imena svjetske i evropske kamerne muzičke scene, i drugu godinu za redom kreira muzički identitet grada Tivta. Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u sinergiji sa globalno prepoznatljivim muzičarima kao što su Roby Lakatoš i Nada Matošević, u našem jedinstvenom i već vrlo prepoznatljivom Sinhro zdanju, koji je zakazan za 29. jun, odličan je dio dinamičnog ljetnjeg kalendara događaja našeg nautičkog naselja – izjavio je član Upravnog odbora Porto Montenegra, Predrag Leković.

Svi koncerti počinju u 21:30 sati. Ulaz za sve posjetioce je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Opštine Tivat, Ministarstva kulture, Porto Montenegra i Luštice Bay.

Mn.M.