ART SLAJDER

CNP: Premijera baletske predstave ,,Krik” trupe ,,Ballo” u srijedu

Premijera predstave ,,Krik”, u produkciji baletske trupe ,,Ballo”, biće izvedena u srijedu u 20h na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
„Krik“ je autorski projekat Tamare Vujošević-Mandić i Slavke Nelević na muziku Kevina Meklauda. U predstavi igraju Marko Radonjić, Ana Babac i Jovana Čađenović.

Tamara Vujošević-Mandić i Jovana Čađenović

– Predstava ,,Krik” se bavi međuljudskim komunikacijama, to jest međuljudskim nekomunikacijama. U današnjem svijetu od prevelike žurbe, možda i velikog nezadovoljstva sopstvenim životima, ljudi bježe od lijepe riječi, a dolaze do agresije, manipulacije, pa smo htjeli na ovaj način da samo taknemo ovu temu koja je duboka. Svako nosi neki vid frustracije, samim tim ovo je neki način našeg bunta protiv te nekomunikacije. Svako će na svoj način doživjeti ovu predstavu i razmisliti što je to što bi svako od nas u sebi mogao da promijeni nabolje, da se više volimo i da bude iskrenije ljubav. Mislim da će nam biti lakše u životu – kazala je Tamara Vujošević-Mandić.
Ona je istakla da sve ovo ne bi ugledalo svjetlost velike scene da nema podrške Crnogorskog narodnog potzorišta, koji već godinama im daje podršku.

Marko Radonjić i Slavka Nelević

– Dio problematike u kojoj radimo jeste potraga za muzikom za predstavu. Najidealnija je situacija kada imate svog kompozitora koji namjenski radi muziku prema određenom libretu i priči i kada je to u simbiozi. Pošto mi, nažalost, što iz finansijskih, što drugih razloga nismo u mogućnosti da angažujemo kompozitore da to rade za nas, a s druge strane, ne postoje mladi zreli kompozitori koji bi imali dozu entuzijazma koju mi nosimo za rad na ovome, da bi pristali da to rade bez para, onda smo prinuđeni da tražimo po internetu i tako smo našli Kevina Meklauda čija nam se muzika učinila interesantnom i pogodnom za ovu našu priču – objasnila je Slavka Nelević.
Jovana Čađenović kazala je da to što ih je troje igrača na sceni, dalo im je veću slobodu improvizacije, izraza i širine pokreta.
– Baveći se ovim odnosima, mogu reći da smo otkrili nove karaktere nas kao igrača i samim tim da smo dostigli novu zrelost u izrazu i pokretu i da će se to i primijetiti na sceni – rekla je Čađenović.
Marko Radonjić smatra da je ova predstava najviše upućena mladima.
– Kod nas je veliki problem u komunikaciji i sabijanju određenih problema koji vode do tog krika. Mladi su na granici da kriknu, ali dešavaju se problematični ishodi. Svako malo u novinama pročitamo neku vijest koja nas šokira, a malo o tim stvarima razgovaramo na vrijeme. Ako mi sami ne možemo da tražimo pomoć, savjetovanje i psiholog mogu da nam pomognu da prevaziđemo međuljudske probleme – rekao je Radonjić.
Tekst i foto: B. Radonjić

kud duga